En grupp amerikanska och australiska forskare har granskat en lång rad studier om hur tillskott av näringsämnen som omega-3, magnesium och n-acetylcystein (NAC) kan skydda hjärnans nervceller efter en hjärnskakning eller liknande skada. I en översiktsartikel som publicerats i tidskriften Nutrients beskriver de hur de här ämnena kan ha olika positiva effekter på hjärnans återhämtning, bland annat genom att minska inflammation och oxidativ stress – två faktorer som förvärrar skador på hjärnas celler.
Traumatisk hjärnskada, som kan uppstå vid en fallolycka eller ett slag mot huvudet, leder ofta till problem som huvudvärk, yrsel och koncentrationssvårigheter. Allvarligare skador kan orsaka minnesförlust och långvariga symtom som påverkar livskvaliteten. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA visade sig vara ett par av de mest lovande näringsämnena för att dämpa hjärnans stressreaktioner. Magnesium, NAC, örten Boswellia serrata samt antocyaniner – de röda, lila och blå pigmenten i exempelvis blåbär och hallon – hade liknande effekter. Kreatin (och även magnesium) kan stötta hjärnans energiproduktion och därigenom bidra till att skydda hjärncellerna. Det B-vitaminliknande ämnet kolin har dessutom visat sig kunna minska svullnad och stärka blod-hjärnbarriären och hjärncellernas membran. Även melatonin har en skyddande effekt på nervcellerna och kan ge bättre sömn hos patienter med sömnstörningar efter traumatisk hjärnskada.
De här ämnena kan sannolikt förhindra mer långsiktiga besvär efter en traumatisk hjärnskada, menar forskarna och framhåller att en näringstät kost kan vara ett värdefullt komplement vid återhämtningen efter en hjärnskada.
Källa: Nutrients. 2024 Jul 26;16(15):2430.
Helene Sandström