Artiklar

Avokado motverkar bukfetma hos kvinnor

28 jan, 2022 | Kost

Högt innehåll av kostfiber och enkelomättade fettsyror

Att äta en avokado om dagen kan bidra till bättre sammansättning av kroppsfett hos kvinnor, enligt en ny randomiserad och kontrollerad klinisk studie. Deltagarna, 105 kvinnor och män med övervikt eller fetma, fick ett mål levererat varje dag i tolv veckor. Hälften fick en avokado  med den här måltiden, och kvinnorna som åt en avokado per dag lade på sig mindre bukfett än kvinnorna i kontrollgruppen som inte fick någon avokado. Den effekten sågs däremot inte hos de manliga deltagarna.

Forskarna testade även olika metabola markörer men såg ingen förändring i insulinkänslighet eller någon av de andra markörerna. Anledningen till att avokadon påverkade distributionen av bukfett kan, menar forskarna, vara det höga innehållet av kostfiber och enkelomättade fettsyror. En avokado innehåller runt 10 gram fibrer, vilket är en tredjedel av dagsbehovet.

Källa: The Journal of Nutrition, september 2021

Fler artiklar på samma tema:

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...