Artiklar

Sötningsmedel påverkar tarmfloran – stör sockertoleransen

16 dec, 2022 | Kost

Orsakar förändringar i bakterieflorans sammansättning

Artificiella sötningsmedel har av många ansetts vara ett hälsosamt alternativ till socker. Forskning pekar dock på att de kan ha ofördelaktiga effekter på vår hälsa.

En grupp forskare tittade på hur vi och vår bakterieflora påverkas av fyra vanliga sötningsmedel, närmare bestämt aspartam, sackarin, sukralos och stevia. I studien fick 120 personer som aldrig annars konsumerade sötningsmedel äta dessa eller placebo varje dag i 14 dagar tillsammans med glukos (druvsocker). Försökspersonerna bar bland annat en glukosmätare som registrerade deras blodsocker dag som natt, och forskarna samlade bakterieprover från mun och från avföring.

Det visade sig att alla fyra sötningsmedlen orsakade förändringar i bakterieflorans sammansättning. De som ätit sukralos och sackarin fick även sämre glukostolerans på grund av lägre insulinutsöndring.

Man provade också att föra över tarmbakterier från de försökspersoner som fick störst försämring till möss, och de utvecklade då samma störning i sin glukostolerans. Det gjorde däremot inte de möss som fått tarmbakterier från försökspersoner som inte fått sötningsmedel.

Källa: Cell, september 2022

Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...