Artiklar

Västerländsk kost ökar förekomst av elaka bakterier ‒ kan bidra till tarmcancer

14 okt, 2022 | Kost

Kolibaktin-tillverkande tarmbakterier misstänks bidra till cancerutvecklingen

Man har länge känt till att den typiska västerländska kosten med mycket socker, processat rött kött och raffinerade spannmål ökar risken för tjocktarmscancer. Nu har en amerikansk forskargrupp hittat en möjlig förklaring till kopplingen. Tumörer i tarmen innehåller bakterier som tros bidra till utvecklingen av cancer. E. coli är en vanlig bakteriefamilj som finns hos alla människor, men vissa E. Coli-stammar tillverkar giftiga ämnen, till exempel kolibaktin, som kan orsaka mutationer i våra gener. Mutationerna kan i sin tur kan ge upphov till cancerceller.

Forskarna undersökte vilka bakterier som fanns inuti tjocktarmstumörer från tusen patienter och analyserade samtidigt patienternas kosthållning. Ju större andel av patienternas kost som bestod av västerländska livsmedel, desto större mängder kolibaktin-tillverkande tarmbakterier fanns inuti deras tumörer. Detta misstänks ha bidragit till cancerutvecklingen och fynden lägger grunden för fler studier om kost, tarmflora och cancer.

Källa: Gastroenterology, juni 2022

Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...