Kolibaktin-tillverkande tarmbakterier misstänks bidra till cancerutvecklingen
Man har länge känt till att den typiska västerländska kosten med mycket socker, processat rött kött och raffinerade spannmål ökar risken för tjocktarmscancer. Nu har en amerikansk forskargrupp hittat en möjlig förklaring till kopplingen. Tumörer i tarmen innehåller bakterier som tros bidra till utvecklingen av cancer. E. coli är en vanlig bakteriefamilj som finns hos alla människor, men vissa E. Coli-stammar tillverkar giftiga ämnen, till exempel kolibaktin, som kan orsaka mutationer i våra gener. Mutationerna kan i sin tur kan ge upphov till cancerceller.
Forskarna undersökte vilka bakterier som fanns inuti tjocktarmstumörer från tusen patienter och analyserade samtidigt patienternas kosthållning. Ju större andel av patienternas kost som bestod av västerländska livsmedel, desto större mängder kolibaktin-tillverkande tarmbakterier fanns inuti deras tumörer. Detta misstänks ha bidragit till cancerutvecklingen och fynden lägger grunden för fler studier om kost, tarmflora och cancer.
Källa: Gastroenterology, juni 2022
Annie Pettersson