Artiklar

Saltberikad kost minskade tumörer hos möss

4 feb, 2022 | Kost

Mössen som fick salt hade fler bakterier av släktet Bifidobacterium

Det dagliga intaget av salt bör inte överstiga 6 gram, enligt Livsmedelsverket. Anledningen är att det finns en koppling mellan högt saltintag och högt blodtryck, en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden idag.

En ny studie på möss visar dock att salt kan ha en hämmande effekt på cancertumörer. När en grupp möss med tumörer fick saltberikat foder såg forskarna att mössens tumörtillväxt minskade. Man såg inte samma effekt hos möss i kontrollgruppen som fick normalt foder.

Mekanismen bakom den här effekten har enligt forskarna att göra med att saltet förbättrade kommunikationen mellan bakterier i tarmen och naturliga mördarceller (NK-celler) som är en del av immunförsvarets normala vapenarsenal i kampen mot cancer. Mössen som fick salt hade fler bakterier av släktet Bifidobacterium, vilket ledde till ökade nivåer av NK-celler som angriper tumörer.

Källa: Science Advances, september 2021

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...