Artiklar

Kraftig ökning av fetma ger ökad riskfaktor för cancer

1 mar, 2021 | Kost

Fetma ökar risken för allvarliga kroniska sjukdomar

Fetma.jpg

Under de senaste 25 åren har fetma ökat med 86 procent och svår fetma med 158 procent i Sverige, enligt en ny undersökning. De aktuella siffrorna baseras på nästan 448 000 personers kroppsmassindex (BMI), ett mått baserat på vikt och längd. När forskare gick igenom data från dessa personer visade det sig att hela 54 procent av befolkningen är överviktiga (BMI över 25), drygt 16 procent har fetma (BMI över 30) och drygt 4 procent svår fetma (BMI över 35). Övervikt och fetma är en allvarlig riskfaktor för många kroniska sjukdomar, framförallt cancer, hjärtkärlsjukdom och diabetes.

Källa: Scandinavian Journal of Public Health, april 2020

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1403494820914802

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...