Artiklar

Kryddor minskar inflammation efter måltid

13 jan, 2021 | Kost

Inflammatoriska markörer minskar av kryddblandning i maten

Kryddor.jpg

När vi äter en måltid med kolhydrater och fett ökar nivåerna av inflammatoriska markörer i blodet. Kronisk inflammation kopplas till cancer, hjärtkärlsjukdom, övervikt och fetma. Om den nivåökning av inflammatoriska ämnen som sker efter att ha ätit en måltid med kolhydrater och fett leder till kronisk inflammation är inte klarlagt.

I en studie undersökte forskare effekten av kryddor på inflammatoriska markörer efter en måltid. 12 män med fetma eller övervikt i åldrarna 40–65, fick under tre olika dagar äta mat utan kryddor, mat med 2 gram kryddor och mat med 6 gram kryddor. Man tog blodprover före och efter måltiderna. Kryddor som användes var en blandning av gurkmeja, ingefära, svartpeppar, basilika, koriander, oregano, persilja, kanel, rosmarin och timjan.

Resultatet visade att inflammatoriska markörerna var mycket lägre när deltagarna åt måltider som innehöll 6 gram av kryddblandningen jämfört med när de åt måltiderna som innehåll lite eller ingen kryddblandning. Det gick inte att urskilja från studien vilken eller vilka kryddor specifikt som hade den effekten, men forskarna menar att kryddorna tillsammans har en antiinflammatorisk verkan.

Källa: Journal of Nutrition, maj 2020

Referens: Oh K.S., Petersen K.S., Kris-Etherton P.M., Rogers C.J. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition. 2020:150(6)

Länk: https://academic.oup.com/jn/article/150/6/1600/5811497

 

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...