Artiklar

Flavonoider kan minska risk för sjukdom

24 aug, 2020 | Kost

Flavonoidrik kost minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom

Blåbär.jpg

Att äta och dricka livsmedel som innehåller mycket flavonoider, en typ av fytonäringsämnen, t.ex. äpplen och te, minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom, enligt en ny studie 2019. Forskarna tittade på kostmönster hos drygt 53 000 personer och följde upp dem över 23 år. Personer med högst intag av flavonoider, ca 500 milligram per dag, hade lägst risk att dö i cancer och hjärt- och kärlsjukdom.

Forskarna menar att det är viktigt att äta olika typer av flavonoider från olika livsmedel. Enligt dem är det enkelt att uppnå, ett exempel på hur intaget under en dag kan se ut är: en kopp te, ett äpple, en apelsin, 100 gram blåbär, 100 gram broccoli. Tillsammans ger det mer än 500 milligram flavonoider.

Några av de bakomliggande orsakerna till den positiva effekten är att flavonoider är antiinflammatoriska och förbättrar blodkärlens funktion. I studien var effekten störst hos personer med störst risk att drabbas av kroniska sjukdomar, som rökare och de som drack mycket alkohol. Det kan bero på att rökning och hög alkoholkonsumtion både ökar inflammation och skadar blodkärl.

Källa: Nature Communications, augusti 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190813080204.htm

Fler artiklar på samma tema:

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...