Artiklar

Rött kött inte någon allvarlig riskfaktor, enligt studie

24 jun, 2020 | Kost

Studier har undersökt eventuellt samband mellan rött kött och ökad risk för sjukdom

Rött kött.jpg

I en genomgång av studier undersökes ett eventuellt samband mellan rött kött och ökad risk att dö, hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. Forskarna såg en liten eller ingen minskad risk vid ett lägre intag av rött kött (1–3 portioner rött kött per vecka). 24 studier, varav 12 randomiserade, ingick i genomgången. Endast en studie gjorde skillnad på typen av kött, det vill säga om köttet var processat eller ej, vilket kan vara en viktig parameter.

Källa: Annals of Internal Medicine, november 2019

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31569236/

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...