Artiklar

Broccoli, probiotika och tjocktarmscancer

3 jun, 2020 | Kost

Broccoli och viss typ av probiotika skyddar mot tjocktarmscancer

Broccoli.jpg

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i västvärlden. Forskare har skapat en viss typ av bakterier som, när de tas tillsammans med broccoli, omvandlar ämnen i broccoli till ämnen som motverkar cancer. Den här kombinationen minskade tumörer med 75 procent hos möss med tjocktarmscancer och fick resterande tumörer att krympa till mindre än hälften. Det var en form av bakterien Escherichia coli (E. coli) som omvandlades genetiskt till att fästa vid tjocktarmscancerceller där de utsöndrar ett enzym som omvandlar glukosinolater, ett ämne i grönsaker från kålfamiljen, till sulforafan.

Forskarna menar att kombinationen av den här typen av probiotika och ett högt intag av grönsaker som tillhör släktet korsblommiga växter, t.ex. broccoli, kål, blomkål och brysselkål, kan bidra till att förebygga tjocktarmscancer. Den speciella mixen hade ingen effekt på bröstcancer och cancer i magen.

Källa: Scientific Reports, december 2017

Fler artiklar på samma tema:

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...