Artiklar

Candida påverkar hjärnan och minnet

20 apr, 2020 | Kost

Candida albicans kan orsaka inflammation i hjärnan.

Candida albicans är en svamp som orsakar infektioner i munnen, tarmen, underlivet och andra delar av kroppen. I en studie på möss har forskare upptäckt att Candida även kan korsa blod-hjärnbarriären och på så sätt nå hjärnan.

Blod-hjärnbarriären är en skyddsmekanism som hjärnan använder för att utesluta olika typer av molekyler och mikroorganismer som kan skada hjärnan. Där orsakar candida inflammation som kan leda till bildning av granulom (en svullnad eller inflammatorisk vävnad) och en tillfällig nedsättning av minnet.

Intressant nog, menar forskarna, liknar dessa granulom de plack man finner hos patienter med alzheimer. Det som händer är att immunförsvaret attackerar Candida, vilket leder till en inflammatorisk reaktion, som leder till bildning av granulom.

HjärnamedAlzheimer.jpg

Tidigare har man sett att Candida är en av orsakerna till allergiska reaktioner i luftvägarna, som astma, och även blodförgiftning. Forskare har undersökt om Candida albicans kan orsaka infektioner i hjärnan och vilka konsekvenser det i så fall kan få. Möss – som var med i testerna – hade sämre resultat på minnesterna flera veckor efter att infektionen i hjärnan var borta och dessutom bildades proteiner som är föregångare till amyoidmolekyler, som man finner i plack hos alzheimerpatienter.

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...