High fructose corn syrup i livsmedel påverkar leverns förmåga att förbränna fett.
High fructose corn syrup (HFCS) används som sötningsmedel i livsmedel. Till skillnad från glukos så påverkar HFCS leverns förmåga att förbränna fett. Glukos och fruktos har samma kaloriinnehåll, men fruktos påverkar levern mer negativt än glukos, enligt forskarna i en serie av studier på möss, som undersökte hur HFCS påverkade utvecklingen av insulinresistens och metabolt syndrom.
Resultaten visade att HFCS gör att fett ackumuleras i levern. En kost med mycket HFCS, i kombination med mycket fett, minskade nivåerna av ett fettförbrännande enzym vid namn CPT1a. Ju högre nivåer av detta enzym, desto bättre, det indikerar att mitokondrierna kan förbränna fett på ett hälsosamt vis.
Om nivåerna av CPT1a är låga, tyder det på att mitokondrierna inte fungerar optimalt. Forskarna såg också att mitokondrierna var trasiga, jämfört med de som fick en kost med fett och glukos.
Källa: Joslin Diabetes Center, oktober 2019
Lina Åhlén