Naturligt ämne i bär och vindruvor
Resveratrol är ett spännande ämne som finns naturligt i bland annat bär och vindruvor. Studier visar att det kan ha positiva effekter på ämnesomsättning, inflammation, tarmflora och oxidativ stress. En forskargrupp har tittat närmare på effekterna av resveratrol på tandlossning. Tandlossning orsakas av inflammation i tandköttet, ofta på grund av dåliga bakterier i munhålan, och är kopplat till många andra typer av inflammatoriska sjukdomar.
I studien delades 160 patienter med tandlossning in i fyra grupper som fick antingen placebo eller 125, 250 respektive 500 mg resveratrol i åtta veckors tid. För att se graden av tandlossning mätte man djupet på tandfickorna, hur väl tandköttet satt fast vid tänderna, hur mycket tandköttet blödde samt allmän munhygien.
Resveratrol i alla tre dosstorlekarna förbättrade de fyra måtten med mellan 50 och 65 procent jämfört med placebo. Resveratrol gav även en dramatisk minskning av nivåerna hos elva av immunförsvarets främsta signalämnen, däribland de inflammatoriska ämnena TNF-ɑ, IL-1β och CRP som minskade med hela 83 , 64 respektive 60 procent. Tre andra inflammatoriska ämnen hade ökat, men sammantaget var effekten starkt antiinflammatorisk, och dessutom minskade cirkulerande bakteriegifter med 77 procent.
Fynden går i linje med tidigare studier om resveratrol, inflammation och tandlossning. Över lag var en låg dos nästan lika effektiv som en hög dos.
Källa: Medicine (Baltimore), juni 2022
Annie Pettersson