Artiklar

Spädbarn som smörjdes med hudkräm hade mer allergier i treårsåldern

21 mar, 2022 | Funktionsmedicin

Dosberoende ökning av födoämnesallergier hos de barn som smörjts med hudkräm

Det är känt att brister i hudens skyddsbarriär kan leda till en stimulering av immunförsvaret som i sin tur bidrar till astma och allergier. Detta fenomen kallas för transkutan sensitisering. Man har länge ansett att barn med eksem ska smörjas ofta med hudkräm för att förhindra att små hudsprickor bildas. Men en ny studie som gjorts av forskare från Storbritannien och Nederländerna bidrar med ny kunskap som komplicerar bilden.

Föräldrar till 1 303 spädbarn fick fylla i en enkät där de svarade på om de smörjde sitt barn med någon typ av hudkräm, hur ofta, och av vilken typ av hudkräm det var, samt om barnet hade eksem. 712 av de här spädbarnen saknade tecken på eksem, utslag och torr hud, och deras föräldrar hade inte heller några problem med eksem eller torr hud. Trots att de här barnen varken hade hudproblem eller ärftlig mottaglighet, smordes hela 66 procent av dem in med hudkräm minst en gång i veckan, och 16 procent varje dag.

När de här barnen var tre år gamla återkom forskarna till familjerna och noterade vilka som hade utvecklat allergier. Man observerade då en dosberoende ökning av födoämnesallergier hos de barn som smörjts med hudkräm. Ju oftare föräldrarna smörjde barnen, desto större var förekomsten av födoämnesallergi. Effekten var stor, och de barn som blev insmorda varje dag hade en kraftigt ökad risk för födoämnesallergier. Just denna studie säger dock ingenting om vilka mekanismer som är inblandade utan visar bara på statistiska samband.

 

Källa: Journal of Allergy and Clinical Immunology, mars 2021

 

 Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...