Artiklar

Koenzym Q10 och B3-vitamin effektivt vid kronisk trötthet

5 jan, 2022 | Funktionsmedicin

Signifikant minskning av upplevd kognitiv trötthet, ökad hälsorelaterad livskvalitet och förbättrad sömn

Kroniskt trötthetssyndrom (CFS) och myalgisk encefalomyelit (ME) är komplexa sjukdomstillstånd med många möjliga bakomliggande orsaker. I många fall följer de på en virusinfektion och kan drabba kroppens nervsystem, energibildning, hormonsystem och immunförsvar. En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie undersökte effekten av tillskott av koenzym Q10 (CoQ10) och NADH (en form av B3-vitamin som kallas nikotinamid-adenin-dinukleotid) hos 207 patienter med ME/CFS.

Deltagarna delades in i två grupper och fick antingen 200 mg CoQ10 + 20 mg NADH eller placebo en gång dagligen i åtta veckor. Resultatet visade en signifikant minskning av upplevd kognitiv trötthet, ökad hälsorelaterad livskvalitet och förbättrad sömn. Forskarna menar att resultatet stödjer tillskott av CoQ10 + NADH som ett potentiellt säkert behandlingsalternativ för att minska upplevd kognitiv trötthet och förbättra den hälsorelaterade livskvaliteten hos patienter med ME/CFS.

Källa: Nutrients, juni 2021

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...