Artiklar

Skillnad på glutenkänslighet och celiaki

23 aug, 2021 | Funktionsmedicin

Olika antikropparna orsakar olika typer av inflammatoriska reaktioner

Glutenfritt bröd.jpg

Människor med glutenkänslighet har en antikroppsprofil som skiljer sig från personer med celiaki (glutenallergi), enligt en ny studie. Forskarna undersökte blodprover från 40 celiakipatienter, 80 patienter med glutenkänslighet och 40 friska kontrollpersoner. Antikroppar av typen IgG bildas både vid känslighet mot gluten och vid celiaki, men de ser olika ut beroende på om det rör sig om glutenkänslighet eller celiaki. Dessutom orsakar de olika antikropparna olika typer av inflammatoriska reaktioner. Människor med glutenkänslighet, men inte celiaki, har ibland svårt att bli tagna på allvar för de problem de upplever vid intag av gluten. Den här kunskapen kan vara till hjälp vid diagnos och för att skilja de två tillstånden åt.

I en annan studie har forskare upptäckt ett skonsammare sätt att diagnosticera celiaki på. Vid misstanke om celiaki får patienten äta gluten i några veckor innan tester görs för att ställa diagnos. Det är ofta svårt, eftersom många upplever mycket besvär. I en ny studie har forskare upptäckt att det är möjligt att mäta markörer för celiaki, och därmed ställa diagnos, några timmar efter att patienten ätit gluten. Det innebär att de inte behöver äta gluten långt i förväg, utan kan äta glutenfritt fram tills det är dags att testa sig. Markörerna interleukin-2 (IL-2) och interleukin-8 (IL-8) ökade några timmar efter glutenintag. Ökningen var mycket specifik vid intag av gluten, och uppmättes inte hos deltagare som fick placebo. IL-2 ökade med hela 20 gånger och IL-8 något mindre än så.

Källa: Gastroenterology, augusti 2020 och april 2017

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)34992-1/pdf

https://www.mdedge.com/clinicianreviews/article/138741/gastroenterology/il-2-and-il-8-elevated-after-gluten-ingestion

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...