Artiklar

Betakaroten och A-vitamin bra för hjärt-kärlhälsan

6 jul, 2021 | Funktionsmedicin

Omvandlingen av betakaroten till A-vitamin minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol i blodet

morötter.jpg

Betakaroten är ett ämne som kallas för provitamin A eftersom det omvandlas till A-vitamin i kroppen. Tidigare studier har visat att omvandlingen av betakaroten till A-vitamin minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol i blodet, och därför anses betakaroten kunna minska risken för plackbildning i blodkärlen. I två olika studier tittade forskare på effekten av betakaroten på hjärt-kärlhälsan.

Det visade sig att ett enzym som kallas BCO1 (betakarotenoxygenas 1) var avgörande för hur mycket betakaroten som omvandlades till A-vitamin. Hur aktivt BCO1 är styrs av en persons gener. Det betyder att de som bildar ett mindre aktivt enzym kan ha sämre förmåga att omvandla betakaroten till A-vitamin än andra.

Den första studien där man tittade på blodprover och dna från 767 vuxna personer visade att deltagare med mer aktivt BCO1, och därmed högre nivåer av A-vitamin, hade lägre kolesterolnivåer. I en uppföljande musstudie såg man att möss som fick betakaroten hade lägre nivåer av ”dåligt” kolesterol (icke-HDL-kolesterol) och hade mindre  plack i sina blodkärl. Ju högre nivåer av A-vitamin, desto lägre nivåer av dåligt kolesterol och blodfetter frisattes från levern ut i blodet.

Enligt forskarna i de här studierna har upp till 50 procent av befolkningen det mindre aktiva enzymet och behöver få i sig färdigomvandlat A-vitamin från animalier, exempelvis lever och ägg.

Källa: The Journal of Nutrition, december 2020 och Journal of Lipid Research, december 2020

https://www.jlr.org/content/61/11/1491

https://academic.oup.com/jn/article/150/8/2023/5841236

Fler artiklar på samma tema:

Kemikalier i svenska ungdomars kroppar

Kemikalier i svenska ungdomars kroppar

Svenska ungdomar bär på en blandning av kemikalier som varierar beroende på kön, födelseplats och bostadsort. Forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar att vissa långlivade ämnen, som PFAS och metaller, kan finnas kvar i kroppen i åratal. Ungdomar födda...

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...