Artiklar

D-vitaminbrist hos barn med leukemi

10 maj, 2021 | Funktionsmedicin

Endast 27 procent av de sjuka barnen hade optimala D-vitaminnivåer

Barn med leukemi.jpg

I en studie utförd vid Akademiska sjukhuset i Uppsala undersöktes blodprover från 300 barn med olika former av leukemi, bland annat akuta lymfatiska och myeloiska leukemier. Resultaten visade att drygt en tredjedel av barnen hade D-vitaminbrist, alltså ett värde under 50 nmol/L. Endast 27 procent hade optimala D-vitaminnivåer, alltså över 75 nmol/L eller mer. Det fanns också en koppling mellan låga värden och sämre överlevnad hos barn upp till 6 år. Enligt en av forskarna i den här studien kan det även vara så att barn med D-vitaminbrist hade en svårare cancersjukdom.

Det pågår just nu en studie i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset där man undersöker barnens mående och kopplingen till D-vitaminstatus.

Om resultatet från studien visar att barn med högre D-vitaminnivåer mår bättre än de med lägre nivåer, kan det bli aktuellt med en randomiserad studie som jämför effekten av D-vitamintillskott med placebo.

Så mycket som 20 – 50 procent av friska barn i Sverige har D-vitaminbrist enligt tidigare studier. På senare år har forskare börjat förstå D-vitaminets roll i utvecklingen av flera sjukdomar och att det finns ett samband mellan D-vitaminbrist och hjärtsjukdomar, diabetes, depression, cancersjukdomar och alzheimer.

Källa: Akademiska sjukhuset, februari 2020

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...