Artiklar

Kejsarsnitt ökar risken för autism och ADHD

26 apr, 2021 | Funktionsmedicin

Några potentiella orsaker är att fostret inte utsätts för mammans vaginala bakterieflora

Kejsarsnitt.jpg

En systematisk genomgång och metaanalys av 61 studier, som inkluderar mer än 20 miljoner födslar via kejsarsnitt, visar en tydlig koppling och utvecklingen av autism och attention deficit /hyperactivity disorder, ADHD, vid kejsarsnitt jämfört med vaginala födslar. Resultatet av genomgången visade en 33 procent ökad risk för autism och 17 procent ökad risk för ADHD. Man testade även för andra neurologiska och psykiatriska avvikelser, t.ex. inlärningssvårigheter, tics, tvångssyndrom (OCD) och ätstörningar. Vissa av dessa visade likvärdiga, ibland även starkare, kopplingar med kejsarsnitt men beroende på olika faktorer, till exempel att det fanns för få studier, ansågs resultaten inte vara statistiskt signifikanta.

Forskarna menar att det är viktigt att förstå mekanismerna bakom detta eftersom förekomsten av kejsarsnitt utan medicinska skäl, ökar i världen. Några potentiella orsaker, som undersökts i tidigare studier, är att fostret inte utsätts för mammans bakterieflora, som det gör via en vaginal födsel och som påverkar utvecklingen av immunförsvaret, förändringar i epigenetiska mekanismer och metylering av DNA samt mekanismer förknippade med stressreaktioner. Tidigare studier har inte visat på någon koppling men, enligt forskarna i den här genomgången, kan det bero på att det inte hade utförts så många studier som undersökt kopplingen vid tiden för de tidigare studierna.

Källa: Journal of American Medical Association, augusti 2019

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2749054

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...