Artiklar

Pro- och prebiotika mildrar depression

6 apr, 2021 | Funktionsmedicin

Bättre tarmflora minskar depression och ångest

Tarmbakterier.jpg

En genomgång av 7 kliniska studier visar att intag av pro- och prebiotika märkbart kan minska depression och ångest. Det finns en direkt koppling mellan tarmens och hjärnans hälsa som brukar kallas för bukhjärnan. På senare år har forskare börjat intressera sig mer av huruvida bakterierna i våra tarmar kan påverka hjärnans hälsa. Tillskott med probiotika tillför stammar av bakterier så att variationen av tarmfloran breddas. Prebiotika är ämnen, framförallt fibrer, som gynnar tillväxten av bakterier i tarmen.

12 olika stammar var vanliga i de olika kliniska studierna som ingick i granskningen. De tre mest använda var Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei och Bifidobakterium bifidum. En möjlig förklaring till effekten är att probiotika minskar bildningen av inflammatoriska ämnen, till exempel cytokiner. Det finns en koppling mellan inflammation och depression, bland annat att deprimerade personer har högre nivåer av inflammatoriska cytokiner. En annan förklaring är att en fungerande tarmflora främjar användandet av tryptofan, som är föregångare till signalsubstansen serotonin, och som är inblandad i kommunikationen mellan tarmen och hjärnan och därmed är viktig för utvecklingen av psykiatriska sjukdomar.

Källa: BMJ Nutrition, Prevention & Health, juli 2020

https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/11/05/bmjnph-2019-000053

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...