Artiklar

Lågt kolesterol och risk för hjärnblödning hos kvinnor

22 feb, 2021 | Funktionsmedicin

Kvinnor med för lågt kolesterol dubblerar risken för hjärnblödning jämfört med män

Hjärnstroke.jpg

Det finns olika typer av stroke. Så kallad blödande stroke, eller hjärnblödning, är inte lika vanligt som hjärninfarkt (blockering av syretillförsel till hjärnan). Kvinnor har en ökad risk för stroke jämfört med män, en av anledningarna till det är att de lever längre. Low denisity lipoprotein, LDL-kolesterol, brukar kallas för det ”dåliga” kolesterolet.

En ny studie visar dock att för låga nivåer av LDL-kolesterol och låga nivåer av triglycerider (blodfetter), fördubblar risken för kvinnor att få en hjärnblödning, jämfört med kvinnor som har högre nivåer. Totalt kolesterol och high density lipoprotein (HDL), visade inte på någon ökad risk. Nästan 28 000 kvinnor över 45 år deltog i studien. I början av studien mättes deras blodfetter och de följdes upp under 19 år.

Källa: Neurology, april 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410163018.htm

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...