Studier visar på möjlig koppling mellan leukemi och bakterier i tarmen, så kallad mikrobiotan.
I två olika studier presenteras en möjlig koppling mellan leukemi och bakterier i tarmen, så kallad mikrobiotan.
I den ena studien tittade man på kopplingen mellan infektioner tidigt i livet och utvecklingen av akut lymfoblastisk leukemi (ALL), som är den vanligaste typen av barncancer. En av forskarna, professor Greaves, som undersökt barnleukemi i över 30 år, menar att det verkar som en tvåstegsprocess. Vissa barn har en mutation som gör dem genetiskt mer mottagliga för leukemi än andra barn. Om dessa barn dessutom inte utsätts för många infektioner tidigt i livet, t.ex. om de lever i en steril miljö och inte träffar många andra barn, kan det vara ökad risk för att leukemi triggas när de senare utsätts för en infektion
Professor Greaves presenterade tillsammans med sina kollegor stark evidens för att ALL orsakas av ”försenad infektion”. Han menar att barn behöver utsättas för mikrober och infektionsskapare tidigt i livet för att immunförsvaret ska utveckla ett fullgott försvar. Detta styrs till stor del av mikrobiotan i tarmen.
I en annan studie, den här gången på möss, upptäckte forskarna en typ av förstadie till leukemi. Bakterier som vandrat från tarmen till andra delar av kroppen, t.ex. blodet och mjälten, orsakade utsöndring av det inflammatoriska ämnet interleukin 6 (IL-6). Det i kombination med en mutation i en gen vid namn TET2, en annan mutation än den hos barnen, orsakade detta förstadie till leukemi.
Ledtrådar till att det var just bakteriella signaler som orsakade utvecklingen av leukemi var att möss i en bakteriefri miljö, samt möss som behandlades med antibiotika, inte utvecklade cancer.
Källa: Natura Reviews Cancer, maj 2018 och Nature, maj 2018