Artiklar

Orsaker till migrän

20 apr, 2020 | Funktionsmedicin

60 procent av alla kvinnor har migränsymtom kopplat till menscykeln.

migr%C3%A4n.jpg

Huvudvärk, trötthet, illamående, synförändringar och känselbortfall. Det är några av symptomen. Värken kan komma plötsligt utan förvarning. Några får ytterligare symptom som olika synförändringar eller talsvårigheter. Cirka 15 procent av jordens befolkning lider av migrän.

Migrän är en neurologisk åkomma som i vissa avseenden kan orsakas av rubbningar i kroppens ämnesomsättning. Besvären börjar ofta i tonåren, troligen på grund av hormonella förändringar. Men migrän kan även förekomma i barndomen och är vanligare bland kvinnor än män, vilket stärker teorin om en hormonell påverkan.

Migränsymtom

Huvudvärken kan komma plötsligt utan förvarning eller med andra inledande symptom som till exempel aura, ett synfenomen som innebär att man ser flimrande ljus i blickfånget, så kallat flimmerskotom. Man kan även ha andra synförändringar som ett tomt hål i synfältet och/eller se olika mönster. Känselbortfall, stickningar, talsvårigheter och motoriska störningar kan också uppträda i samband med aura, men det är mer sällsynt.

Vanligast utan aura – s.k. klassisk migrän

Den vanligaste formen är migrän utan aura (allmänt känt som klassisk eller vanlig migrän). Smärtans svårighetsgrad och huvudvärkens varaktighet kan variera från person till person och detsamma gäller även hur frekvent besvären uppträder. Vissa har migrän flera gånger i veckan, men genomsnittet ligger på ett par gånger i månaden. Mindre vanligt är kronisk migrän som gör att man drabbas av täta återkommande besvär som ofta innebär svår huvudvärk och som ibland även kan ge upphov till depressiva symptom.

Vanliga orsaker till migrän

  • 60 % av alla kvinnor får migränsymtom kopplat till menscykeln med intensiv huvudvärk och illamående.

  • Migrän kan ibland förvärras under klimakteriet.

  • Alkohol är en vanlig orsak till migrän.

  • Olika typer av intoleranser mot födoämnen och tillsatsämnen i maten.

  • Mental stress.

Det finns helt klart en tydlig ärftlig komponent med tanke på att migrän ofta går igen i familjer, även om tvillingar ibland kan skilja sig åt, vilket tyder på en avgörande miljömässig komponent.

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...