Fysisk aktivitet minskar blodtryck
Fysisk stress är stress som uppenbart beror på den yttre miljön medan emotionell stress är den stress som framför allt beror på de tankar och känslor man omger sig med. Gränsdragningen är inte tydlig i alla lägen och många gånger kan upplevd stress vara både fysisk och emotionell i sin karaktär.
För effektiv stresshantering gäller det att först identifiera befintliga stressfaktorer. De faktorer som identifieras bör man sedan eliminera eller lära sig förhålla sig till. En del stressfaktorer är tydligt kopplade till arbetslivet och för dem gäller ett arbetsgivaransvar då det delvis handlar om arbetsmiljö och / eller ledarskap. Men de flesta faktorer är ändå kopplade till den enskilda individen och för dessa kan också bara den enskilda individen bära ansvar.
Dessa stressfaktorer är den vanligaste:
A. Fysisk (yttre) stress
- Blodsockersvängningar
- Kroniska inflammationer
- Näringsbrister
- För hårt fysiskt arbete
- För mycket träning
- Dålig sömn
- För mycket ljud, ljus och andra sinnesintryck (exempelvis stökig fysisk miljö)
- Alkohol och beroende
- Långvarig smärta
B. Emotionell (mental, inre) stress
- För mycket arbete
- För mycket ansvar
- För många måsten
- Livskriser
- Trauman
- Låg självkänsla
- Osunda relationer
- Familjelogistik
- Otrygg anknytning
- Avundsjuka
- Svartsjuka
- Rädslor
Tänk på att de flesta känslouttryck på emotionell stress har en evolutionär betydelse (exempelvis rädsla = fara eller ångest = flyktbeteende). Många känslor och beteenden är dessutom förstärkt / undertryckt programmerade under barndomen. Skam och skuld är exempelvis kulturellt betingade känslouttryck som över tid kan leda till hög emotionell stress.
Jonas Bergqvist