Artiklar

Varför får jag ont i tån?

25 okt, 2022 | Expertpanelen

Svaga fötter och att man använt för trånga skor som pressar ihop mellanfotsbenen kan vara förklaringen

Fråga från en av våra läsare:

Hej Jenny!
Jag vet inte om du kan svara på den här frågan, men jag testar. Det kan kanske låta löjligt, men av och till får jag så fruktansvärt ont i ringtån. Smärtan kommer från ingenstans och det gör bara ont när jag går eller står. När jag sitter stilla känns det ingenting och jag kan också klämma och känna på tån utan att det känns något, men så fort jag ställer mig på foten gör det fruktansvärt ont i tån. Det syns ingenting på den. Jag kan sätta mig i soffan framför teven utan att det känns något. När jag sedan reser mig för att gå och hämta något, kan smärtan vara där. Från början varade den bara några timmar, ibland bara en kort stund, men nu senast har den suttit i ett par dagar. Det är verkligen konstigt. Vet du vad det kan vara och om jag kan göra något åt det?

/Maria

Expertpanelen svarar:

Hej Maria!
Aj aj, detta låter inte kul alls, tänk vad besvärande det är att ha ont i tår eller fötter. Utifrån det du beskriver så anar jag att du lider av ett tillstånd som kallas Mortons neurom. Mortons neurom är en svullnad och i värre fall vävnadsförtjockning av en av nervtrådarna som löper fram mellan tåbenen i framfoten och ut i tårna. Anledningen till att du får ont vid belastning är att det blir trångt när du står och därmed en mekanisk retning på nerven som då skickar ut smärtsignaler i tån. Det är också därför du inte kan hitta smärtan i tån när du klämmer och känner på den, eftersom orsaken till smärtan sitter i framfoten där nerven löper.

Det här tillståndet kan ha flera orsaker, men i många fall beror det på svaga fötter och att man använt för trånga skor som helt enkelt pressar ihop mellanfotsbenen. Friktionen som kommer av de trånga förhållandena kan i första hand ge en svullnad av nerven som blir smärtsam och i förlängningen kan även vävnadstillväxt uppstå; det blir en liten knöl på nerven.

Uttrycket ”form följer funktion” som arkitekten Louis Sullivan myntade i slutet av 1800-talet om design, gäller även kroppen. Vid långvarig friktion eller belastning svarar kroppen ibland med att öka vävnadens tillväxt för att klara av belastningen bättre. Om vi går i trånga skor kan detta göra saken värre eftersom svullnaden eller vävnadstillväxten ger ännu trängre förhållanden.

När det gäller trånga skor behöver det inte röra sig om varken de gamla myggjagarna eller pumps, som man skulle kunna tro, utan även dagens gymnastikskor tenderar att vara alldeles för trånga för människo foten. När foten inte får plats ordentligt kan den inte heller aktivera den massiva muskulatur vi har i foten, varpå foten över tid blir allt svagare. Jag brukar jämföra med Nbedele-folkets kvinnor i Afrika som bär halsringar för att förlänga halsen. Till slut har dessa kvinnors muskulatur i nacke och hals förtvinat så mycket på grund av ringarnas stadga att de inte längre kan ta av sig dem eftersom de då inte kan hålla upp huvudet själva. Samma sak händer med fötterna när vi använder skor som trycker ihop och stadgar foten och fyller upp i hålfoten. Då finns det varken anledning eller utrymme för fotens muskler att aktiveras varför de försvagas. Återigen, form följer funktion.

Tar vi istället av oss skorna så ofta som möjligt och använder skor som är fotformade istället för skoformade, främjar vi fotens leder och muskulatur så att den har en chans att bli stark och funktionell. Därmed slipper vi besvär som Mortons neurom, hallux valgus och hammartår.

Åter till ditt besvär, för det jag beskrivit ovan hjälper dig inte speciellt mycket just nu. När irritationen redan är aktiv kan det vara bra med ett avlastande hjälpmedel som kallas pelott. Det kan beställas på nätet i olika varianter och fungerar som en liten avlastande kula/kudde som du placerar precis framför fotvalvet mot framfoten. Tanken är att belastningen när du står upp ska hamna mot stödet istället för mot det irriterade området så att det får återhämta sig. Det här hjälpmedlet, likt sulor och ilägg som man kan bli rekommenderad, ska alltid ses som ett tillfälligt stöd likt en krycka om man brutit benet, då de framför allt minskar symtomen men inte orsaken.

För att angripa orsaken behöver man träna upp fotens funktion och muskler. Tips och olika varianter av styrketräning för fötterna finns det gott om på Instagram om du söker på exempelvis #footstrength. Och sist men inte minst, använd helst barfotaskor. De har en bred tåbox, vilket innebär att stortån inte kläms mot de andra tårna utan får plats att gå rakt fram, och hela foten får det utrymme den behöver!

Lycka till!

Jenny Skillberg
Leg. kiropraktor

Fler artiklar på samma tema:

Problem att gå upp i vikt

Problem att gå upp i vikt

Tunn och underviktigt i hela sitt vuxna liv. Hur ska man äta hälsosamt utan att riskera att gå ner ännu mer i vikt?