Omvandlingen av betakaroten till A-vitamin minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol i blodet
Betakaroten är ett ämne som kallas för provitamin A eftersom det omvandlas till A-vitamin i kroppen. Tidigare studier har visat att omvandlingen av betakaroten till A-vitamin minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol i blodet, och därför anses betakaroten kunna minska risken för plackbildning i blodkärlen. I två olika studier tittade forskare på effekten av betakaroten på hjärt-kärlhälsan.
Det visade sig att ett enzym som kallas BCO1 (betakarotenoxygenas 1) var avgörande för hur mycket betakaroten som omvandlades till A-vitamin. Hur aktivt BCO1 är styrs av en persons gener. Det betyder att de som bildar ett mindre aktivt enzym kan ha sämre förmåga att omvandla betakaroten till A-vitamin än andra.
Den första studien där man tittade på blodprover och dna från 767 vuxna personer visade att deltagare med mer aktivt BCO1, och därmed högre nivåer av A-vitamin, hade lägre kolesterolnivåer. I en uppföljande musstudie såg man att möss som fick betakaroten hade lägre nivåer av ”dåligt” kolesterol (icke-HDL-kolesterol) och hade mindre plack i sina blodkärl. Ju högre nivåer av A-vitamin, desto lägre nivåer av dåligt kolesterol och blodfetter frisattes från levern ut i blodet.
Enligt forskarna i de här studierna har upp till 50 procent av befolkningen det mindre aktiva enzymet och behöver få i sig färdigomvandlat A-vitamin från animalier, exempelvis lever och ägg.
Källa: The Journal of Nutrition, december 2020 och Journal of Lipid Research, december 2020