Artiklar

Lever och kött bra näringskällor för barn i södra Asien

14 sep, 2021 | Kost

De här barnen äter sällan animaliska livsmedel, som är väldigt näringstäta

Animalist_mat_B12.jpg

I en nyligen publicerad rapport diskuterar författarna barns näringsbrister i södra Asien och strategier för att motverka dessa. Några av de näringsämnen som barnen ofta har brist på är järn, folat, zink, A-vitamin, B12-vitamin och D-vitamin. Även brist på kalcium och C-vitamin förekommer, men i lägre utsträckning. Dessa brister kan få svåra konsekvenser och leda till nedsatt kognitiv utveckling, ofullständig utveckling och död.

Den vanligaste orsaken till näringsbrister är bristfällig kost. De här barnen äter sällan animaliska livsmedel, som är väldigt näringstäta, framför allt lever, ägg, småfisk och nötkött. En analys av näringsvärdet i olika livsmedel visade att endast 1 gram nötlever, 3 gram kycklinglever, 27 gram nötkött, 32 gram småfisk och 35 gram ägg behövdes för att tillgodose 33 procent av de sex näringsämnen som det är vanligast att man har brist på. Det kan jämföras med 138 gram baljväxter som måste intas för att uppnå samma näringsintag. Forskarna menar att ett ökat intag av kött skulle vara ett bra sätt att få i barn i åldrarna 6–23 månader en bra mängd biotillgängliga näringsämnen.

Källa: Nutrition Reviews, april 2021

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/79/Supplement_1/2I 6/6164904

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...