De här barnen äter sällan animaliska livsmedel, som är väldigt näringstäta
I en nyligen publicerad rapport diskuterar författarna barns näringsbrister i södra Asien och strategier för att motverka dessa. Några av de näringsämnen som barnen ofta har brist på är järn, folat, zink, A-vitamin, B12-vitamin och D-vitamin. Även brist på kalcium och C-vitamin förekommer, men i lägre utsträckning. Dessa brister kan få svåra konsekvenser och leda till nedsatt kognitiv utveckling, ofullständig utveckling och död.
Den vanligaste orsaken till näringsbrister är bristfällig kost. De här barnen äter sällan animaliska livsmedel, som är väldigt näringstäta, framför allt lever, ägg, småfisk och nötkött. En analys av näringsvärdet i olika livsmedel visade att endast 1 gram nötlever, 3 gram kycklinglever, 27 gram nötkött, 32 gram småfisk och 35 gram ägg behövdes för att tillgodose 33 procent av de sex näringsämnen som det är vanligast att man har brist på. Det kan jämföras med 138 gram baljväxter som måste intas för att uppnå samma näringsintag. Forskarna menar att ett ökat intag av kött skulle vara ett bra sätt att få i barn i åldrarna 6–23 månader en bra mängd biotillgängliga näringsämnen.
Källa: Nutrition Reviews, april 2021
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/79/Supplement_1/2I 6/6164904