Mer animaliskt protein jämfört med vegetabiliskt skapade mindre besvär med skörhet
I en observationsstudie undersöktes 440 kvinnor i åldrarna 65–72 år och följdes upp i tre år. Deras intag av protein kartlades, det vill säga vilka olika typer av protein de fick i sig, och hur mycket protein de åt. De kvinnor som åt mycket protein från animaliska källor, men inte växtbaserade källor, hade mindre besvär med skörhet än kvinnor som åt lite animaliskt protein. Ett högt intag av protein ansågs i studien vara mer än 1,1 g/kg kroppsvikt per dag (den dagliga rekommendationen för protein enligt de Nordiska näringsrekommendationerna).
Skörhet mättes med hjälp av det så kallade Fried–kriteriet vilket innebär greppstyrka i förhållande till kroppsmasseindex (BMI), långsam gång, lite fysisk aktivitet, utmattning och viktnedgång.
Källa: European Journal of Nutriton, april 2019
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-019-01978-7