Artiklar

Transplantation av avföring effektiv vid autism

5 jul, 2021 | Funktionsmedicin

Forskning stödjer kopplingen mellan mage-tarmhälsa och autism

Pojke autism.jpg

Mer och mer forskning stödjer kopplingen mellan mage-tarmhälsa, mikrobiota (tarmflora) och neuropsykiatriska sjukdomar, bland annat autism. I en uppföljning av en studie som pågått i två år rapporterar forskarna att de sett bestående förbättringar i autistiska symtom hos barn som behandlats med avföringstransplantation, så kallad feacal transplant. I studien använde man sig av en unik metod av avföringstransplantation vid namn Microbiota Transfer Therapy (MTT).

Behandlingen pågick i totalt 10 veckor och började med en antibiotikakur, tarmrensning, intag av medel för att minska bildningen av magsyra och sedan daglig behandling med MTT i sju till åtta veckor. Barnen som behandlades upplevde, förutom förbättringar i mage-tarmsymtom som förstoppning och diarré, även en 45 procents minskning i typiska symtom vid autism, bland annat språk, sociala interaktioner och beteende. I början av studien ansågs 83 procent av deltagarna i studien ha svår autism. I slutet av studien var den siffran 17 procent.

De positiva effekterna höll i sig långt efter att behandlingen avslutades och behandlingen gav väldigt får biverkningar. En av förklaringarna till effekten är att bakterierna som lever i tarmen skickar signaler till hjärnan. Genom att donera en mer mångfaldig tarmflora från friska personer kan det bidra till att reglera symtom.

Källa: Scientific Reports, april 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190409093725.htm

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...