Studie visade att avokado skapade större variation av tarmbakterier
Avokado är en frukt som innehåller tarmvänliga fibrer och enkelomättade fettsyror som gynnar hjärt-kärlhälsan. En avokado innehåller runt 12 gram fibrer. I en 12 veckor lång studie på 163 friska men överviktiga personer i åldrarna 25–45 år tittade forskarna på sambandet mellan intag av avokado och mag-tarmhälsan. Deltagarna fick äta som vanligt under studien men fick byta ett av sina dagliga mål mot ett mål som de blev tilldelade. En grupp fick en portion avokado med det tilldelade målet medan en andra grupp inte fick någon avokado.
Efter studiens slut hade avokadogruppen fler tarmbakterier som bryter ner fibrer och bildar kortkedjade smörsyror, som är bra för mag-tarmhälsan, än gruppen som inte fick avokado. De hade också större variation på sina tarmbakterier. Forskarna såg också att deltagarna som åt avokado hade mer fett i avföringen. Det beror troligtvis på att intaget av avokado ledde till mindre produktion av galla som behövs för att absorbera fett från kosten. Deltagarna i avokadogruppen fick i sig fler kalorier från kosten, men absorberade färre kalorier på grund av minskad bildning av galla och hade därmed ett lägre upptag av fett.
Källa: Journal of Nutrition, december 2020
https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxaa219/5893497