Skapade högre nivåer av butyrat, en fettsyra med hälsosamma effekter
I en japansk studie undersökte man förhållandet mellan tarmbakterier och B1-vitamin även kallad tiamin. Forskarna tog avföringsprover på 257 studiedeltagare och studerade näringsinnehållet i deras kost. De kunde se att nivåerna av bakteriefamiljen ruminokocker — som tillverkar butyrat, en fettsyra med hälsosamma effekter — samverkade med hur mycket B1 försökspersonerna fick i sig.
Därefter matade de möss med en kost som antingen var rik eller fattig på detta vitamin. Efter en vecka kunde man se att mössens tarmflora hade utvecklats olika. De som fått låga nivåer av B1 hade lägre nivåer av både ruminokocker och andra tarmbakterier. Genetiska analyser visade att ruminokockerna saknar förmåga att tillverka B1-vitamin och därför är beroende av att deras värdorganism får i sig det via kosten. B1-vitamin behövs också för att de ska kunna tillverka butyrat.
Annie Pettersson