Artiklar

Tarmbakterie kan vara bidragande orsak till tjocktarmscancer

25 okt, 2021 | Funktionsmedicin

Unika fingertrycken från colibactin fanns i flera olika cancerformer, men framför allt i tjocktarmstumörer

En vanlig typ av bakterier i tarmen hos oss människor kan bidra till utvecklingen av tjocktarmscancer, enligt en ny studie. Forskare har upptäckt att det giftiga ämnet colibactin, som utsöndras av en särskild stam av Escherichia coli (E.coli), orsakar skador i unika mönster på tarmslemhinnans dna-celler. Forskarna kallar de här speciella mönstren för fingeravtryck.

Upptäckten gjordes först i cellodlingar och sedan i en konstgjord tarm som exponerades för colibactin. Därefter undersöktes dna-sekvenser i fler än 5 500 prover från olika typer av tumörer hos människor. De unika fingertrycken från colibactin fanns i flera olika cancerformer, men framför allt i tjocktarmstumörer. Detta visar på en direkt koppling mellan colibactin och de genetiska förändringar som orsakar utveckling av cancer i tjocktarmen.

Det finns även andra toxiner som utsöndras av tarmbakterier som har liknande effekt, och forskning pågår nu för att identifiera dem. De här resultaten kan bidra till tidigare upptäckt av dna-skador som kan leda till cancer. Forskarna menar att det är viktigt att hitta sätt att minska mängden bakterier som utsöndrar gifter eftersom de kan leda till utveckling av cancer.

Källa: Nature, februari 2020

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2080-8

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227114543.htm

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...