Artiklar

Kostmönster som optimerar tandhälsa

8 jan, 2021 | Kost

Bakterier i vår mun kan påverka utvecklingen av sjukdomar i andra delar av kroppen

iStock-532170854.jpg

Att bakterier i vår mun kan påverka utvecklingen av sjukdomar i andra delar av kroppen låter som science fiction. Men faktum är att vår munhälsa spelar en väldigt stor roll för hälsan i resten av kroppen. I en studie undersökte forskarna olika kostmönster och näringsämnen som påverkar munhälsan på olika sätt, En liten grupp deltagare delades in i två grupper. Den ena gruppen på 5 personer åt en kost med mycket processade kolhydrater. Den andra gruppen på 9 personen åt mycket processade kolhydrater i två veckor och bytte sedan till lågkolhydtratkost (max 130 gram kolhydrater per dag) med mycket omega–3–fettsyror (fiskoljekapslar, fet fisk och linfröolja), C–och D–vitamin (15 minuter solexponering dagligen, 500 internationella enheter (IU), vilket motsvarar 12,5 mikrogram), antioxidanter (till exempel bär, kaffe och grönt te) och fibrer i fyra veckor.

Resultatet visade att den hälsosamma kosten som var antiinflammatorisk och innehåll lite kolhydrater, minskade vissa typer av skadliga bakterier i munnen som kopplas till kariesbildning. Några av dessa bakterier är syrabildande och stimulerar inflammation.

Källa: Microbiology, maj 2020

Referens: Tennert C., Reinmuth A-C., Bremer K., et.al. An oral health optimized diet reduces the load of potential cariogenic and periodontal bacterial species in the supragingival oral plaque: A randomized controlled pilot study. Microbiology. 2020(1056)

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...