Artiklar

Fruktos skadar leverns mitokondrier

11 maj, 2020 | Näring

High fructose corn syrup i livsmedel påverkar leverns förmåga att förbränna fett.

HighFructoseSyrup_optimized.jpg


High fructose corn syrup (HFCS) används som sötningsmedel i livsmedel. Till skillnad från glukos så påverkar HFCS leverns förmåga att förbränna fett. Glukos och fruktos har samma kaloriinnehåll, men fruktos påverkar levern mer negativt än glukos, enligt forskarna i en serie av studier på möss, som undersökte hur HFCS påverkade utvecklingen av insulinresistens och metabolt syndrom.

Resultaten visade att HFCS gör att fett ackumuleras i levern. En kost med mycket HFCS, i kombination med mycket fett, minskade nivåerna av ett fettförbrännande enzym vid namn CPT1a. Ju högre nivåer av detta enzym, desto bättre, det indikerar att mitokondrierna kan förbränna fett på ett hälsosamt vis.

Om nivåerna av CPT1a är låga, tyder det på att mitokondrierna inte fungerar optimalt. Forskarna såg också att mitokondrierna var trasiga, jämfört med de som fick en kost med fett och glukos.

Källa: Joslin Diabetes Center, oktober 2019

Lina Åhlén

Fler artiklar på samma tema:

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

Skapade högre nivåer av butyrat, en fettsyra med hälsosamma effekter I en japansk studie undersökte man förhållandet mellan tarmbakterier och B1-vitamin även kallad tiamin. Forskarna tog avföringsprover på 257 studiedeltagare och studerade näringsinnehållet i deras...