Artiklar

Ämne i kålväxter minskar fettlever

22 jun, 2021 | Kost

Indol kan motverka icke-alkoholrelaterad fettlever

Indol är ett ämne som finns i korsblommiga grönsaker, till exempel broccoli, kål, grönkål, blomkål och brysselkål. Det bildas även i tarmen när de gynnsamma bakterierna omvandlar aminosyran tryptofan till indol. Icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD) är en inflammatorisk leversjukdom utan inslag av alkoholskador. Forskare har nu upptäckt att indol kan motverka NAFLD genom att minska nivåerna av fett i levern men även genom att signalera till celler i tarmen att minska inflammation. När forskarna undersökte 137 deltagare såg de att personer med högre kroppsmasseindex (BMI) generellt sett hade lägre nivåer av indol i blodet. De med högst BMI hade lägst nivåer av indol och de med lite indol i blodet hade mer fett lagrat i levern.

Källa: Hepatology, februari 2020

Fler artiklar på samma tema:

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...