Artiklar

Jordnötsallergi kopplas till bakterier i munnen

29 mar, 2022 | Funktionsmedicin

Forskarna upptäckte lägre nivåer av vissa bakterier och fettsyror

Bakteriefloran (eller mikrobiomet) som vi har i munhålan får allt mer uppmärksamhet. Munnens slemhinna är början på ett stort sammanhängande system som omfattar mun, mage och tarm. Det innehåller många olika immunceller som reglerar vår så kallade immuntolerans. Immuntolerans uppstår när kroppen har lärt sig att inte reagera på ofarliga ämnen, till exempel pollen eller jordnötter.

I vår saliv finns det bakterier som i sin tur reglerar olika immunceller som kan ha effekt på hela kroppen och hur vi reagerar på födoämnen. Men även kortkedjade fettsyror reglerar immuntolerans. Det har man sett i djurstudier, och det bekräftas nu av en studie på människor. En forskargrupp undersökte munhålans mikroflora hos 56 personer med jordnötsallergi och hos 49 personer utan allergi. De mätte även mängden kortkedjade fettsyror och nivån av inflammatoriska signalämnen. Forskarna upptäckte då att jordnötsallergiker hade lägre nivåer av vissa bakterier, däribland laktobaciller, och lägre nivåer av kortkedjade fettsyror av typerna butyrat, propionat och acetat. Dessutom hade jordnötsallergikerna högre nivåer av signalmolekylen IL-4, som man misstänker kan vara drivande i den allergena processen.

Källa: Journal of Allergy and Clinical Immunology, aug 2021

Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...