Artiklar

Kakaoextrakt minskade risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

13 jul, 2022 | Kost

Kakao innehåller flavonoider som anses ha goda effekter på hälsan

Kakao innehåller flavonoider som anses ha goda effekter på hälsan. I en studie från Harvard Medical School slumpades 21.000 deltagare till att få tillskott av ett flavonoidrikt extrakt från kakao eller placebo. En mindre andel av deltagarna utvecklade hjärt-kärlsjukdom under den tid som studien pågick. Vid uppföljningen som inföll i genomsnitt 3,6 år senare kunde forskarna konstatera att de som fått kakaoextraktet hade 27 procents lägre relativ risk att dö till följd av hjärt- kärlsjukdom. De som varit bäst på att ta tillskottet enligt instruktionerna hade 39 procents lägre relativ risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom under studietiden.

Studien var dubbelblind, vilket innebär att varken forskare eller deltagare visste om de fått kakaoextrakt eller placebo. Extraktet anses ha låg risk för biverkningar.

Källa: The American Journal of Clinical Nutrition, mars 2022

Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...