Kakao innehåller flavonoider som anses ha goda effekter på hälsan
Kakao innehåller flavonoider som anses ha goda effekter på hälsan. I en studie från Harvard Medical School slumpades 21.000 deltagare till att få tillskott av ett flavonoidrikt extrakt från kakao eller placebo. En mindre andel av deltagarna utvecklade hjärt-kärlsjukdom under den tid som studien pågick. Vid uppföljningen som inföll i genomsnitt 3,6 år senare kunde forskarna konstatera att de som fått kakaoextraktet hade 27 procents lägre relativ risk att dö till följd av hjärt- kärlsjukdom. De som varit bäst på att ta tillskottet enligt instruktionerna hade 39 procents lägre relativ risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom under studietiden.
Studien var dubbelblind, vilket innebär att varken forskare eller deltagare visste om de fått kakaoextrakt eller placebo. Extraktet anses ha låg risk för biverkningar.
Källa: The American Journal of Clinical Nutrition, mars 2022
Annie Pettersson