Artiklar

Lågkolhydratkost jämfört med växtbaserad kost

12 jul, 2021 | Funktionsmedicin

Deltagarnas kaloriintag, hormonnivåer och kroppsvikt jämfördes

I en liten men välkontrollerad studie jämfördes intag av en animaliebaserad lågkolhydratkost med en växtbaserad lågfettkost. Deltagarnas kaloriintag, hormonnivåer och kroppsvikt jämfördes. 20 vuxna fick flytta in på en sjukhusavdelning i fyra veckor. De första två veckorna åt de en av de två olika dieterna, antingen den växtbaserade lågfettkosten eller den animaliebaserade lågkolhydratkosten, och de följande två veckorna bytte de så att de fick äta den andra kosten.

Lågfettkosten bestod av 10 procent fett och 75 procent kolhydrater. En måltid kunde innehålla bakad sötpotatis, kikärtor, broccoli och en apelsin. Lågkolhydratkosten bestod av 10 procent kolhydrater och 75 procent fett. Här kunde en måltid innehålla wokad biff med blomkålsris. Båda dieterna bestod av 14 procent protein. Deltagarna fick äta så mycket de ville av maten som serverades.

Resultatet visade att deltagarna i båda grupperna gick ner i vikt. När de åt lågfettkosten fick de i sig mellan 550 och 700 färre kalorier per dag jämfört med lågkolhydratkosten. Deltagarna i lågkolhydratkosten hade dock lägre nivåer av glukos och insulin i blodet.

Källa: Nature Medicine, januari 2021

https://www.nature.com/articles/s41591-020-01209-1

Fler artiklar på samma tema:

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Ubiquinol Q10 – stor potential att skydda hjärta och kärl

Q10 har potential att förbättra livskvaliteten och till och med minska dödligheten vid hjärt-kärlsjukdom. Forskningen kring koenzym Q10 och hjärt-kärlsjukdom går framåt. Stora och viktiga områden berörs, som högt blodtryck, kranskärlssjukdom och hjärtsvikt. Q10 har...