Viss kost kan fördröja utvecklingen av grå starr.
Vitaminer och antioxidanter i frukter och grönsaker skyddar ögonen mot åldersrelaterad grå starr enligt en ny meta-analys. Forskare tittade på resultatet från 20 kliniska studier. Trots att det fanns många olikheter och avvikelser mellan studierna var sambandet mellan intag av vissa frukter och grönsaker överväldigande när det gällde att fördröja utvecklingen av grå starr. Det gällde framförallt citrusfrukter, morötter, tomater, gröna bladgrönsaker, t.ex. spenat, grönkål och broccoli. De här livsmedlen innehåller vitaminer som A -, E – och C-vitamin, karotenoider som betakaroten, lutein och zeaxantin, som alla har antioxidantiska egenskaper och skyddar ögat i olika grad.
Åldersrelaterad grå starr är den ledande orsaken till nedsatt syn hos äldre världen över. Forskarna menar att genom att äta mer frukt och grönsaker finns möjligheten att fördröja utvecklingen av grå starr.
Källa: The American Journal of Clinical Nutrition, januari 2019
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/109/1/43/5280998?redirectedFrom=fulltext