Artiklar

Frukt och grönt skyddar synen

22 mar, 2021 | Kost

Viss kost kan fördröja utvecklingen av grå starr.

Fräscha grönsaker.jpg

Vitaminer och antioxidanter i frukter och grönsaker skyddar ögonen mot åldersrelaterad grå starr enligt en ny meta-analys. Forskare tittade på resultatet från 20 kliniska studier. Trots att det fanns många olikheter och avvikelser mellan studierna var sambandet mellan intag av vissa frukter och grönsaker överväldigande när det gällde att fördröja utvecklingen av grå starr. Det gällde framförallt citrusfrukter, morötter, tomater, gröna bladgrönsaker, t.ex. spenat, grönkål och broccoli. De här livsmedlen innehåller vitaminer som A -, E –  och C-vitamin, karotenoider som betakaroten, lutein och zeaxantin, som alla har antioxidantiska egenskaper och skyddar ögat i olika grad.

Åldersrelaterad grå starr är den ledande orsaken till nedsatt syn hos äldre världen över. Forskarna menar att genom att äta mer frukt och grönsaker finns möjligheten att fördröja utvecklingen av grå starr.

Källa: The American Journal of Clinical Nutrition, januari 2019

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/109/1/43/5280998?redirectedFrom=fulltext

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...