Inflammatoriska markörer minskar av kryddblandning i maten
När vi äter en måltid med kolhydrater och fett ökar nivåerna av inflammatoriska markörer i blodet. Kronisk inflammation kopplas till cancer, hjärtkärlsjukdom, övervikt och fetma. Om den nivåökning av inflammatoriska ämnen som sker efter att ha ätit en måltid med kolhydrater och fett leder till kronisk inflammation är inte klarlagt.
I en studie undersökte forskare effekten av kryddor på inflammatoriska markörer efter en måltid. 12 män med fetma eller övervikt i åldrarna 40–65, fick under tre olika dagar äta mat utan kryddor, mat med 2 gram kryddor och mat med 6 gram kryddor. Man tog blodprover före och efter måltiderna. Kryddor som användes var en blandning av gurkmeja, ingefära, svartpeppar, basilika, koriander, oregano, persilja, kanel, rosmarin och timjan.
Resultatet visade att inflammatoriska markörerna var mycket lägre när deltagarna åt måltider som innehöll 6 gram av kryddblandningen jämfört med när de åt måltiderna som innehåll lite eller ingen kryddblandning. Det gick inte att urskilja från studien vilken eller vilka kryddor specifikt som hade den effekten, men forskarna menar att kryddorna tillsammans har en antiinflammatorisk verkan.
Källa: Journal of Nutrition, maj 2020
Referens: Oh K.S., Petersen K.S., Kris-Etherton P.M., Rogers C.J. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition. 2020:150(6)
Länk: https://academic.oup.com/jn/article/150/6/1600/5811497