Artiklar

Avokado och ägg förbättrar blodsockerreglering

23 mar, 2021 | Kost

Lågkolhydratfrukost förhindrade kraftig ökning av blodsockret och hade viktig effekt på hungern.

avokado_och_ägg.jpg

Två nya studier från 2019 visar att enkla förändringar i kosten kan ha viktiga effekter på hunger och metabol kontroll. Forskarna i den första studien undersökte de bakomliggande fysiologiska effekterna av Hass avokado på hunger, mättnadskänsla och deltagarnas tillfredsställelse hos 31 personer med övervikt och fetma. De såg även mindre ökningar, eller toppar, av insulin och blodsocker, något som minskar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Det är de nyttiga fetterna och fibrerna i avokadon som anses vara anledningen till dessa förändringar.

En annan studie visar att en lågkolhydratfrukost bestående av ägg hjälper till att reglera blodsockret. Personer med diabetes typ 2 fick äta en lågkolhydratkost (mindre än 10 procent kolhydrater) bestående av omelett en dag och en frukost med mycket kolhydrater (t.ex. frukostflingor, bröd, frukt, gröt m.m.) nästkommande dag. En av forskarna bakom studien menar att det är just frukosten som är problematisk för dessa personer, eftersom den ger den högsta höjningen i blodsocker. Lågkolhydratfrukosten förhindrade helt och hållet den här kraftiga ökningen av blodsockret och ledde till lägre blodsockerexponering under den kommande 24-timmarsperioden. Dessutom kände sig deltagarna mindre hungriga och sugna på sötsaker. Genom att undvika den kraftiga blodsockerhöjningen på morgonen ökar det chansen att blodsockret är stabilt under dagen, vilket möjligtvis kan minska olika typer av komplikationer av diabetes. Forskarna menar att personer med diabetes typ 2 därför bör välja den här sortens frukost framför frukost som innehåller mycket kolhydrater.

Källa: Nutrients, april 2019 och The American Journal of Clinical Nutrition, april 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190508134529.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190411101835.htm

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...