Artiklar

Modifierad Atkins-diet möjlig behandling av hjärntumör

14 feb, 2022 | Kost

Det är lovande eftersom cancerceller i hjärnan behöver glukos för att växa och dela sig.

Modifierad Atkins-diet (MAD) är en form av strikt lågkolhydratkost som främjar kroppens förbränning av fettsyror (i form av ketoner) i stället för glukos (blodsocker). När kroppen ställer om ämnesomsättningen till att använda ketoner som bränsle, hamnar den i ett tillstånd som kallas för ketos. Ketogen kost har visat lovande resultat i tidigare forskning om cancer då man sett att den här kosten kan göra tumörer mottagligare för konventionell cancerbehandling, samtidigt som den verkar skyddande för kroppens egna celler.

I en studie på patienter med hjärntumörer av typen astrocytom undersökte forskare om MAD hade någon effekt på tumörernas ämnesomsättning. Patienterna fick följa en speciellt utformad MAD i kombination med periodisk fasta i åtta veckor. De fick äta mycket ägg, grädde, bacon, smör, gröna bladgrönsaker och fisk. Två dagar i veckan åt de endast 20 procent av sitt rekommenderade dagliga kaloriintag. Dieten tolererades väl och ledde till att patienterna hamnade i ketos. Det är lovande eftersom cancerceller i hjärnan behöver glukos för att växa och dela sig. Det finns inte många tillgängliga behandlingar för astrocytom, så resultatet från den här studien var välkommet. Nästa steg blir att undersöka om MAD kan förlänga livet på patienter med astrocytom.

Källa: Neurology, juli 2021

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...