Kalciuminlagring istället förhöjd risk
LDL, en partikel som transporterar runt kolesterol i blodet, kallas ofta för det dåliga kolesterolet”. Studier har tidigare visat på en koppling mellan högre LDL-nivåer och ökad risk för ateroskleros, eller åderförkalkning. Senare forskning har dock komplicerat bilden – kopplingen mellan LDL och åderförkalkning kanske inte är så stark som man trott.
En multicenterstudie från bland annat danska universitet, Yale University och Johns Hopkins School of Medicine har därför tittat närmare på kopplingen i en retrospektiv studie. I studien ingick 23 000 individer som genomgått en hjärt-kärlundersökning. För att fastställa åderförkalkning mättes bland annat nivån av kalciuminlagring i plack i blodkärlen. Forskarna följde upp hur många som drabbats av hjärtinfarkt, stroke eller död under åren efter att undersökningen ägt rum.
I motsats till vad man tidigare trott såg man ingen koppling mellan LDL och risk för infarkt, stroke eller död. Däremot fann man en association mellan kalciuminlagring och förhöjd risk. De patienter med mest LDL i blodet hade helt oväntat lägst nivå av kalciuminlagring i blodkärlen. Hela 46 procent av patienterna med kraftigt förhöjda LDL-nivåer hade ingen kalciuminlagring alls. Störst risk att drabbas av infarkt, stroke eller död hade dock patienterna med de högsta nivåerna av både kalciuminlagring och LDL. Man fann dock att personer med kraftigt förhöjt LDL oftare hade så kallad obstruktiv kranskärlssjukdom där kärlen som leder till hjärtat blir trånga. Studiens slutsats är att LDL inte nödvändigtvis är pådrivande vid åderförkalkning och att det är en multifaktoriell sjukdom. Författarna ifrågasätter nyttan av behandling med kolesterolsänkande läkemedel hos patienter som saknar plack och kalciuminlagring i kärlen, oavsett hur höga deras LDL-nivåer är.
Källa: JAMA Network Open, feb 2022
Annie Pettersson