Artiklar

Svaga bevis för att minskad köttkonsumtion skulle minska sjukdomsrisk

19 apr, 2021 | Kost

Minskad köttkonsumtion minskar inte risken nämnvärt för hjärtkärlsjukdom och cancer

I en stor systematisk genomgång av studier har forskare undersökt sambandet mellan köttkonsumtion och utvecklingen av allvarliga kroniska sjukdomar, till exempel cancer och hjärtkärlsjukdom. 12 kliniska studier ingick i genomgången och de inkluderade totalt 54 000 deltagare. Resultatet visade svaga, till mycket svaga, bevis för att minskat intag av icke processat rött kött hade någon effekt på hjärtkärlhälsa och cancer.

Samma resultat gällde för genomgången av 23 kohortstudier, som inkluderade 1,4 miljoner människor och risken för kardiovaskulära händelser. I genomgången av 17 kohortstudier, som inkluderade 2,2 miljoner människor, såg man mycket svaga bevis för att en minskning i köttkonsumtion minskade risken att dö i cancer över en livstid. Dock såg man ingen signifikant minskning i risk vid åtta specifika cancertyper, bland annat prostatacancer och bröstcancer. Studien genomfördes av en samling experter från olika länder.

Källa: Annals of Internal Medicine, oktober 2019

https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...