Artiklar

Livet som jägare och samlare

18 jan, 2021 | Kost

Naturfolk som kan lukta sig till vilka fytonäringsämnen en växt innehåller

Amazonas_folk.jpg

Kawymeno är ett folkslag som bor i Amazonas djungel i Ecuador och har studerats av Dr. Douglas London under flera perioder. De är ett av de få folkslag som fortfarande lever till största delen som sitt ursprung och äter det de jagar, fåglar, navelsvin (en sorts vilda svin, kallas även pekarisvin), fisk och andra djur och runt 70 olika sorters frukter, men nästan inga grönsaker.

Kawymeno-invånarna lever så nära naturen att de kan lukta sig till vilka fytonäringsämnen en växt innehåller och äter endast frukter under vissa perioder när de innehåller vissa av dem. Dr London förklarar att dagens läkemedel fungerar för att de aktiva substanserna passar i receptorer på våra celler som var skapta för fytokemikalierna som finns i växter. Vissa av dessa fytokemikalier har antibakteriell verkan men resistens förekommer inte, eftersom variationen av fytokemikalier är så stor. Dr. Douglas menar att det finns en symbios mellan intaget av fytokemikalierna och Kwymeno-invånarnas mikrobiom och de har inga parasiter eller bakterieinfektioner i mage-tarmsystemet. Intressant nog får de ofta skador av bland annat spjut, vassa taggar i djungeln och annat, men såren blir inte infekterade. Inga av dem dör av moderna sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, cancer och autoimmuna sjukdomar, men däremot så är medelåldern låg på grund av att 50 procent av befolkningen dör av mord.

Kwymeno ser inte sig själva som överlägsna varelser, utan som en av alla varelser som lever i regnskogen. Deras diet består på det hela taget av kött och frukt. Vad gäller svinen så äter de allt på djuret förutom tjocktarmen och klövarna.

Källa: Nutrition Research, februari 2015

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531714002863

https://thepaleodiet.com/compelling-discoveries-about-the-diet-and-health-of-one-of-the-remaining-indigenous-hunter-gatherer-societies-on-earth/?fbclid=IwAR1CBrzriwxOhEiWkh-zyPsWxC2XLEHqdyUQ_bBz6p1h8x3ityTsSXCKr0A

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...