Artiklar

Psykisk och kroppslig ohälsa vanligare hos nyhetsberoende

20 dec, 2022 | Stress och återhämtning

Det övervägande negativa i nyhetsflöden kan leda till stress och känslor av maktlöshet

Personer som upplever en besatthet av nyheter och känner behovet att hela tiden kolla olika nyhetssidor och flöden i appar lider av nyhetsberoende. Eftersom nyhetsflöden tenderar att visa negativa händelser, kan de ge en bild av verkligheten som kan upplevas som mörkare och hotfullare än den egentligen är. Därför kan nyhetsberoende leda till rädsla, stress och känslor av maktlöshet. I en forskningsstudie om hur nyheter påverkar oss konstaterar författarna att det är bra för samhället att medborgarna är informerade, men att det kan gå för långt för personer med nyhetsberoende. De har svårt att sluta läsa och titta på nyheter, vilket påverkar andra delar av deras liv negativt, till exempel koncentrationsförmåga och sömn.

I studien fick 1 100 personer svara på frågor om bland annat nyhetsvanor, och 17 procent av dem hade ett problematiskt förhållande till nyheter. Forskarna ställde samtidigt frågor om psykiska och kroppsliga symtom som ångest, stress, trötthet, smärta och mag-tarmproblem.

Tre fjärdedelar av personerna med nyhetsberoende rapporterade att de även hade psykiska symtom i hög eller ganska hög grad, jämfört med endast 8 procent av övriga deltagare. På samma sätt hade 61 procent av de nyhetsberoende kroppsliga symptom i hög eller ganska hög grad, men bara 6 procent av de övriga. Sambandet kvarstod även när man statistiskt korrigerade för andra faktorer som skulle kunna påverka resultaten.

Trots att studien inte undersökte vad som kom först — problematisk nyhetskonsumtion eller symtom på ohälsa — menar forskarna att det kan finnas fördelar med att utveckla ett hälsosammare förhållande till nyheter, särskilt när det inkräktar på andra delar av livet.

 

Källa: Health Communications, augusti 2022

Fler artiklar på samma tema:

Sant och falskt om sömn

Sant och falskt om sömn

Vi spräcker eller bekräftar vanliga myter tillsammans med sömnforskare Christian Benedict.