Om tidningen

Temaindex

Nr 3 2024 – Stress

Därför behövs en sockerfri dag

Se till att skapa en tidsbuffert

Viktiga näringsämnen vid stress

10 tips vid stress

Ökad stress för kvinnor mitt i livet

Binjurarnas roll för stress och hälsa

Brist på B12 – ett vanligt men ofta oupptäckt problem

Vitamin B12 ger starkare ben och friskare kärl

Kan kollagentillskott förbättra hudens hälsa?

Sov ordentligt om du vill känna dig ung

Selen avgörande för immunförsvaret

PFAS förödande frö både hälsan och miljön

Nr 2 2024 – Histamin

Bly – en orsak till neurologiska funktionsnedsättningar

Vad är Histamin?

DAO-hämmare, kost och läkemedel kan förvärra histaminintolerans

Så läkte Thomas sig själv

Fibromyalgi – histamin en del av problematiken?

Adhd och istamin – finns det en koppling?

Naturlg barkextrakt kan hjälpa mot pollenallergi

Samma mat, helt olika blodsockersvar

Oxymel – En antik vinägrett med superkraft

Kan ubiquinol Q10 förbättra kvaliteten på spermierna?

Sola på rätt sätt

Fler kor för hälsa och biologisk mångfald

Nr 4/23 och nr 1/24 – dubbelnummer. Longevity

Aldrig mer trött – Pia visar vägen till mer energi

Mark Hymans guide till longevity – så håller du dig ung för evigt

Stenåldersmänniskan åt varierad kost

Glycin och NAC för hälsosamt åldrande

Jakten på ett längre liv – Från “ungdomens källa” till de blå zonerna

Kan vi hålla oss unga med Q10 och selen?

Bison och syrsor på menyn – ”Smakar som en discokula i skogen”

Medeltida medicin i modern tappning – Ögonsalva från 800-talet dödar dagens mördarbakterier

Bättre stresshantering med livsstils- och örtmedicin

Partille kommun först ut med viktigt klimakterieprojekt

Ökad fertilitet med ubiquinol Q10?

Sköldkörteln behöver selen

Avokado ger bättre hud

2023

Nr 3. Starkare och friskare lungor

Metabola syndromet är den riktiga pandemin
Ta hand om tarmen – skydda dina lungor
Öppna upp lungorna med medveten andning
Nanopartiklar upptäcker förändringar i lungorna
Adaptogena örter för ökad lunghälsa
Oljebyte i badrumsskåpet
Bittermedel för bättre matsmältning
Miljögifter – därför är näring så viktigt för vår avgiftning

Nr 2. Svampar – de goda och de onda

Man kan inte lösa problem i en dålig relation genom att äta bättre
Vad är svamp egentligen?
Svamp – våra bästa vänner eller våra värsta fiender
Invasiva svampsjukdomar ökar
Svamparnas läkande kraft
Psydedeliska svampar – den nya mirakelmedicinen?
Cancer & svamp – medspelare i ett okänt ekosystem
Kan psykobiotika minska depression och ångest?
Tarmobalans bakom många hudproblem
Metylering: interaktioner mellan gener och näringsämnen

Nr 1. Optimera din hjärnhälsa

Jag har fått en föryndrad kropp
Lösningen på alzheimer, en hagelsalva med högsta precision
Nyttiga fetter och B-vitaminer för hjärnhälsa
När östrogenet sjunker förändras hjärnan
Ångest – en naturligt del av det evolutionära överlevnadssystemet
Näring med precision mot migrän
Krönika: Är kronisk stress vår största riskfaktor?
Vårda dina vintertrötta fötter

2022

Nr 4. Tarmhälsa och hudbesvär

Så påverkar andningen din hälsa
Atoptiskt eksem och näringsmedicin: en klinisk överblick
Huden – en hel hormonfabrik som aktiveras i solen
Torr hud, viktigt att gå till botten med orsaken
Drömmen om odödlighet, vill du ha en plats på framtidståget mot evigt liv?
Positiv effekt av probiotika i hudvård
Krönika: Hyperinsulinemi – föregångaren till insulinsresistens och typ 2 diabetes

Nr 3. Träning och rörelse

Precisionshälsa – framtidens friskvård är redan här
Träning minskar giftigt ämne och skyddar mot depression
Matilda Brasar ”Så kommer du igång med träningen”
Fyra träningsformer för bättre fysik – vilken passar dig?
Överrörlighet och kopplingen till ångest och mag-tarmbesvär
”Kan man äta den här maten?”
Vad driver dig?
Karin Björkegren Jones: ”Låt skalpen andas”
”Hårgympa” ger starkare strån och mer volym
Bryt dina destruktiva kost- & träningsvanor i höst!

Nr 2. Lust

Hilde Löfqvist: ”Lusten kommer när man är i harmoni med sig själv”
Sjunkande testosteronnivåer – en skrämmande trend
Vill du förändra ditt liv? Så får du det att hända
Kär och galen? Det är bara kemi
Solskydd med en solkig baksida
Den moderna hygienen – ett rent helvete
Den sjuka vården
Föryngring inom räckhåll – så minskar du din biologiska ålder
Brister eller begär – kan chokladsuget bero på näringsbrist?
Näringsstöd vid långtidscovid
Den dolda folksjukdomen lipödem – är du drabbad?

Nr 1. Allergi

Rangan Chatterjee: ”Så hittar du en varaktig livsstilsförändring”
Födoämneskänslighet, skillnaden mellan allergi, intolerans och fördröjd allergi
Diffusa symtom kan vara histaminintolerans
”En allergiepidemi” Är hygienhypotesen förklaringen?
Kan allergier hos barn förebyggas?
Professor Kerstin Brismar: ”Större fokus på livsstil minskar framtida vårdbehov”
Ny rapport: Hormonstörande ämnen i kosmetika
Recept mot torr hud
Krönika: Navigerar du i gråzonen i hälsodebatten?
Krönika: Ärftlighet, sjukdom och inflammation

2021

Nr 4. Trötthet

Lustmördar gamla folkhälsosanningar med glädje, evidens och humor
Kardiologen som vägrar sockra sanningen
Varför är jag så trött?
Dignar du under kognitiv belastning? Zoomtrötthet nytt forskningsämne
Siesta bra för hjärtat – men tuppluren är lurig
Näringen du behöver för att bilda energi
Snabb diagnos är A och O vid ME/CFS
Sofia om sjukdomen ”Som att någon slår av strömbrytaren till hjärnan och kroppen”
Ska covid-19 lösa gåtan om ME/CFS
Kaffe: Hälsoboost eller hälsobov?
Sköldkörteln: Hur påverkar den vårt mentala välmående?
Krönika: Bra och dåliga faktorer för optimal sömn

Nr 3. Virusinfektioner

Arvet från aporna: en mutation kan vara grundorsaken till fetmaepidemin
Anders Rosengren kombinerar kunskap på cellnivå med livsstil och de stora livsfrågorna
Virus – en viktig drivkraft för människans utveckling
Covid-19 kan orsaka autoimmun sjukdom
Näringsämnen som skyddar oss mot virus
Virus – på liv och död
Ny folkrörelse – Vi har powerwalkat oss igenom pandemin
Studier visar att Paleokost kan minska nivån av triglycerider i blodet
Krönika: Biotillgängligheten hos vitaminer och mineraler

Nr 2. Sömn

Micael Dahlen: ”Förutsättning för lycka är att kroppen orkar, att man har energi” av Erik Hörstadius, journalist
Så går du upp i vikt av Diet Doctor
Drömmen om en bättre sömn av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Kopplingen mellan sömnbrist och inflammation av Lina Åhlén – BSc Nutritional Science
Så städas din hjärna när du sover av av Karl Hultén, biomedicinare
Sant och falskt om sömn av Katarina Fornander, journalist inom medicin och hälsa
Rätt dygnsrytm: En klockren väg till ett friskare liv av Katarina Fornander, journalist inom medicin och hälsa
Melatonin – mer än bara ett sömnhormon av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Så bedömer du kvaliteten på ditt kolesterol av Jonas Bergqvist, Leg. sjukgymnast
Krönika: Förstå din egen metabolism av Martina Johansson, krönikör

Nr 1. Psykisk ohälsa

Våra 17 bästa tips för viktnedgång av Diet Doctor
Väck kraften i din vagusnerv av Katarina Fornander, journalist inom medicin och hälsa
Psykiatri med nytt perspektiv av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Läckande tarm – kopplingen mellan inflammation och depression av Lina Åhlén – BSc Nutritional Science
Kostvanor och mental hälsa – vilka är sambanden? av Karl Hultén, biomedicinare
Litium som skydd för hjärnan av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Dopamin – drivkraft, livslust och meningsfullhet av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Kan vi avskaffa de psykiatriska diagnoserna? av Nina Törmark, journalist
Lyssna, ställ frågor, finns till hands av Agneta Trägårdh, journalist
Ingen förstod hur dåligt Robin mådde förrän han tog sitt liv av Agneta Trägårdh, journalist
Så mäter du intolerans mot födoämnen av Jonas Bergqvist, Leg. sjukgymnast
Krönika: Hur tankarna påverkar den fysiska hälsan av Martina Johansson, krönikör

2020

Nr 6. Cancer

Från trött och orolig till pigg och stark. Nu har Tinas hälsoresa blivit en kokbok av Agneta Trägårdh, journalist
Kallbad som medicin av Karl Hultén, biomedicinare
Metabol ohälsa kan förvärra covid-19 av Karl Hultén, biomedicinare
Tränar du? Du kan ändå röra dig farligt lite av Katarina Fornander, journalist inom medicin och hälsa
Så fixar du LCHF när du inte vill laga mat av Diet Doctor
Cancer och immunterapi av Helene Sandström, vetenskapsjournalist, Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Mutationsteorins utmanare: ”Cancer kan inte leva utan glutamin och glukos” av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Kan antioxidanter öka risken för cancer? av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Sofia lade om kosten när hon fick cancer ”Jag mår bättre än innan jag blev sjuk” av Agneta Trägårdh, journalist
Hur går det till när C-vitamin dödar cancerceller? av Helene Sandström, vetenskapsjournalist, Lina Åhlén, BSc Nutritional Science
Så mäter du din kondition av Jonas Bergqvist, Leg. sjukgymnast
Krönika: Biotillgänglighet av vitaminer och mineraler av Martina Johansson, krönikör

Nr 5. Karnivor

”Jag tror på balans” – intervju med hälsoprofilen Anna Sparre av Agneta Trägårdh, journalist
Regenerativt jordbruk för hållbar hälsa och bättre miljö av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Djuruppfödning – ett mynt med två sidor av Nina Törmark, journalist
Snabbguide till LCHF av Diet Doctor
Karnivorkostens historia av Karl Hultén, biomedicinare
Vanliga besvär vid omställning till karnivorkost av Karl Hultén, biomedicinare
Därför kan uteslutningsdieter vara symptomlindrande av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Karnivorkost som kliniskt verktyg av Peter Martin, leg läkare, med dr
”Inälvsmat är superfood” – intervju med Paul Saladino av Katarina Fornander, journalist inom medicin och hälsa
Så mäter du bäst ditt kroppsfett av Jonas Bergqvist, Utbildare, kost- & träningscoach
Krönika: Livsstilsinventering viktigare än tester för optimal hälsa av Martina Johansson, krönikör

Nr 4. Klimakteriet

Hälsocoachens råd – så gör du livsstilsförändringen av Agneta Trägårdh, journalist
Glutation stoppade svåra andningsbesvär hos två coronasmittade patienter av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Hur lite kolhydrater innebär LCHF? av Diet Doctor
Klimakteriebesvär – ett modernt problem? av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Hormonersättning kan förebygga sjukdomar och förlänga livet av Agneta Trägårdh, journalist
När jag föreläste blev kvinnorna arga av Agneta Trägårdh, journalist
Klimakteriet är no bullshit time av Nina Törmark, journalist
Viktökning i klimakteriet ”Hjälp, vad är det som händer?” av Sylvia Oppenheim, hälsoskribent
Östrogenplåstren fick mig att känna igen mig själv igen av Louise Edlund, hälsoskribent
Omdebatterat piller fyller 60 år – vad alla kvinnor borde veta om p-piller av Katarina Fornander, journalist
Haydeh Bolouri: ”Det går att förebygga och vända alzheimer” av Nina Törmark, journalist
Livsstilsbehandling mot tidig alzheimer av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Träna hemma och behåll formen av Jonas Bergqvist, Leg. sjukgymnast
Krönika: Kroppens system och gungbrädor Martina Johansson, krönikör

Nr 3. Migrän

Hjälper intravenöst C-vitamin mot Coronaviruset? av Lina Åhlén, hälsoskribent
Kan man stärka sitt immunförsvar? av Peter Martin, leg läkare, med dr
Migrän – här är symtomen av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Varför får man migrän? av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Metoderna som lindrar av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Ett funktionsmedicinskt perspektiv – Den individuella migräntröskeln av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent’
Det handlar sällan om en enda orsak av Graeme Jones, Nordic Clinic
En bra läkare lyssnar – Rangan Chatterjee vill hjälpa 100 miljoner till bättre hälsa av Nina Törmark, journalist
Maxdoser – kritik mot Livsmedelsverkets förslag av Nina Törmark, journalist

Nr 2. Mitokondrier

Varför finns det oxalater? av Annie Pettersson, fil.mag. (biologi) från Uppsala universitet och fil.dr. (medicin) från Karolinska Institutet
Mitokondrierna – kroppens energiverk av Lina Åhlén, hälsoskribent
Mitokondriefunktion – grundläggande för vår hälsa av Markus Mattiasson, biomedicinare och hälsoskribent
Metabolomik ger inblick i mitokondriens värld av Annie Pettersson, fil.mag. (biologi) från Uppsala universitet och fil.dr. (medicin) från Karolinska Institutet
Deanna Minich – Vi måste ge mitokondrierna den näring de behöver av Nina Törmark, journalist
Fasta – ett kraftfullt verktyg för optimal hälsa av Annie Pettersson, fil.mag. (biologi) från Uppsala universitet och fil.dr. (medicin) från Karolinska Institutet
Sött som socker men ändå inte av Pia Andrea, hälsoskribent

Nr 1. Oxalater

Tillsatserna som förvärrar stress av Pia Andrea, hälsoskribent
Överkonsumtion av oxalater – en stundande hälsokris av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Oxalater som hälsoproblem – en funktionsmedicinsk betraktelse av Peter Martin, leg läkare, med dr
Kopplingen mellan oxalater och njursten av Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Lita på mig! Jag är läkare – säger Michael Mosley av Nina Törmark, journalist
Vi kommer ägna oss mer åt prevention av Nina Törmark, journalist
Ny studie visar: Bättre livskvalitet med funktionsmedicin av Helene Sandström, vetenskapsjournalist

2019

Nr 6. Svamp och parasiter
Ost som främjar hälsan av Pia Andrea, hälsoskribent
Candiada och svampdysbios – erfarenheter från funktionsmedicinsk praktik av Peter Martin, leg. läkare, med. dr.
Bättre effekt mot malaria med extrakt av hel malört av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Uråldrig parasit påverkar den moderna människan av Linda Fång, närings- och hälsoskribent
Kost och livsstisfaktorer som främjar eller hämmar svampöverväxt av Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Missing microbes – en orsak till autoimmuna sjukdomar? Nina Törmark, journalist
Svamp som orsak till vanliga välfärdssjukdomar av Annie Pettersson, fil.mag. (biologi) från Uppsala universitet och fil.dr. (medicin) från Karolinska Institutet

Nr 5. Kollagen
Kaffe – den älskade svarta drycken, Pia Andra, hälsoskribent
Kollagen – ett tillskott för hud, skelett, senor och leder, Jonas Bergqvist, leg sjukgymnast, utbildare
Kollagenets betydelse för ledhälsan, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
C-vitamin för en frisk bindväv, Nina Törmark, journalist
Kollagen – kan det spela roll vid diabetes och dess följdsjukdomar, Anette Lindqvist, näringsmedicinare, skribent
Minska nedbrytningen av kollagen med fytonäringsämnen, Lina Åhlén, BSc Nutritional Science
Steven Gundry – hjärtkirurgen som bytte kniven mot kostråd, Nina Törmark, journalist

Nr 4. Matsmältning
Spännande smaker med god näring, Pia Andrea, hälsoskribent
Funktionsmedicin – behandlingsform med framtiden framför sig, Peter Martin, leg läkare, med dr, Nina Törmark, journalist
Människans artriktiga kost, Jonas Bergqvist. leg. sjukgymnast, utbildare
SIBO – ett hett ämne inom funktionsmedicin, Peter Martin, leg läkare, med dr
Så påverkas din matsmältning av stress, Mikaela Bjerring, näringsterapeut, hälsoskribent
PPI – medicin med sur eftersmak, Linus Mårtensson, leg läkare, specialist i allmänmedicin

Nr 3. Funktionsmedicin
Är det slut för den gröna trenden?, Pia Andrea hälsoskribent
Funktionsmedicin – ett paradigmskifte på gång, Peter Martin, leg.läkare, med dr.
Medicin med fokus på grundorsaken till sjukdom, Peter Martin, leg.läkare, med dr.
Människans artriktiga kost, Jonas Bergqvist, leg sjukgymnast, utbildare
Alltid trött? Funktionsmedicin kan ge dig svaren, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Det behövs tid för att läka, Catharina Sonnerup, patient

Nr 2. Evolutionen och kost
Sötpotatis – en antioxidant i orange, Pia Andrea, hälsoskribent
Maten och evolutionen, Göran Burenhult, professor emeritus i arkeologi
Att äta och leva paleo på 2000-talet, Jonas Bergqvist, sjukgymnast och utbildare
Autoimmun sjukdom – genetisk nitlott eller konsekvens av kosten? Karl Hultén, magister i biomedicin Paleolitisk kost får hjärt- kärlhälsan Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Paulssons paleo – liten verksamhet som gör stor skillnad. Anette Lindqvist, näringsmedicinsk terapeut

Nr 1. Fibrer
CBD-oljans läkande effekter, Pia Andrea, hälsoskribent
Fibrer på gott och ont vid IBS, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Inulin för att undvika insulin, Linda Fång, närings- och hälsoskribent
Probiotika vs probiotika, Nina Törmark, journalist
Fullkorn bästa skyddet mot typ 2-diabetes, Anette Lundquist, näringsmedicinsk terapeut
Koldioxid minskar grödors näringsvärde, Håkan Pleijel, professor, institutionen för biologi och miljövetenskap

2018

Nr 6. B12
Grönt te för ett starkare och mer balanserat inre, Pia Andrea, hälsoskribent
B12:s roll i hälsa och sjukdom, Anette Lindquist, näringsmedicinsk terapeut
B12-brist orsak till neuropsykiatriska symtom, Katarina Fornander, magister i biomedicin samt frilansskribent
Hjälp hjärnan med vitamin B12, Linda Fång, närings- och hälsoskribent
B12 vid metylering och genuttryck, Greame Jones, näringsfysiolog
Symtom och orsak till B12-brist, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent

Nr 5. Artros
Fruset eller färskt – det beror på grönsak, Pia Andrea, hälsoskribent
Övervikt stark orsak till artros, Anette Lindquist, näringsmedicinsk terapeut
Antiinflammatorisk kost vid artros, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Fosforbrist kopplat till artros?, Harald Blomberg, leg läkare, psykiatriker
Gurkmeja mot smärta vid artros, Linda Fång, närings- och hälsoskribent
Näring för lyckat operationsresultat, Katarina Fornander, magister i biomedicin samt frilansskribent

Nr 4. Antrinutrienter
Jordärtsskocka kostfibrernas okrönta drottning, Pia Andrea, hälsoskribent
Antinutrienter – växternas skydd mot oss, Lina Åhlén, BSC, HONS
Nattskuggeväxter – älskade livsmedel som kan bidra till sjukdom, Annie Pettersson, Fil mag biologi, fil dr medicin
Antinutrienter – fytinsyra, tanniner, oxolat, och probiotika, Anette Lindquist, näringsmedicinsk terapeut
Lektiner och läckande tarm, Sofia Dahlgren, medicinsk kock samt certifierad näringsterapeut
Aktivera näringen i nötter och fröer, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent

Nr 3. Kvinnohälsa 
Hämta kraft från naturens svampar, Pia Andrea, hälsoskribent
Naturlig hjälp vid klimakteriebesvär, Mikalea Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Kan hudens hälsa bli bättre av detox? Nina Jonasson, auktoriserad hudterapeut och näringsterapeut
Vad döljer sig i ditt smink? Sara Nomberg, näringsfysiolog och ekologisk hudvårdsterapeut
Motverka östrogendominans med rätt kost, Sofia Dahlgren, medicinsk kock och certifierad näringsterapeut

Nr 2. SköldkörtelnLipiden som gör dig skarptänkt, Pia Andrea, hälsoskribent
Sambandet mellan tarmfloran och sköldkörteln, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Systembiologiskt synsätt viktigt hos sköldkörtelpatienter, Lina Åhlén, BSC HONS
Sköldkörteln och autoimmunitet, Anette Lindquist, näringsmedicinsk terapeut
Mat för optimal sköldkörtelfunktion, Sofia Dahlgren, medicinsk kock och certifierad näringsterapeut
Varannan sköldkörtelsjuk mår inte bättre av sin medicin, sköldkörtelförbundet

Nr 1. Hjärnan, del 2
Grön superkraft för vitalare hälsa, Pia Andrea, skribent 
Hjärnstark – hur motion och träning stärker hjärnan, Anders Hansen, psykiatriker och civilekonom 
Demenssjukdomar behandlas framgångsrikt, Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare och naturläkare 
Synfel kopplat till demenssjukdomar, Joseph Mercola, leg läkare 
Rätt kost i kampen mot demens, Sofia Dahlgren, medicinsk kock och certifierad näringsterapeut 
Miljögifter och deras påverkan på hjärnan, Karin Pantzar, leg naprapat och naturläkare

2017

Nr 6. Hjärnan
Citronen – ett riktigt näringskalas, Pia Andrea, skribent 
Stimulans för vitalare hjärna, Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare, naturläkare 
Sömn tvättar hjärnan, Per Snaprud, vetenskapsjournalist 
Förebygg Alzheimers med rätt kost och näring, Anette Lindquist, näringsmedicinare 
Byggstenar till en hälsosammare hjärna, Sofia Dahlgren, medicinsk kock, certifierad näringsterapeut 
MCT:s effekt på hjärnans funktion, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent

Nr 5. Virus
Vitlök – den stinkande rosen, Pia Andrea, skribent 
Vanlig maginfluensa-virus triggar celiaki, Nina Törmark, journalist 
D-vitamin i kroppens försvar mot virus, Mikaela Bjerring, hälsoskribent och näringsterapeut 
Borreliafenomenet – den dolda epidemin, Cornelia Södergren, författare, terapeut och Thomas Tullholm, närings- fototerapeut 
Kokos i kampen mot virus, Sofia Dahlgren, medicinsk kock samt certifierad näringsterapeut 
Antibiotikaresistens – en tyst och långsam pandemi, Björn Olsen, författare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet

Nr 4. Diabetes Reducera insulinresistens med vinäger, Pia Andrea, skribent 
Diabeteskosten – ett sorgebarn i vår tid, Ralf Sundberg, med.dr, docent och författare
Diabetes under lupp, Nina Törmark, journalist 
Curcumin i kampen mot diabetes, Mikaela Bjerring, näringsterapeut och hälsoskribent
Med DNA mot en skräddarsydd framtid, Nina Törmark, journalist 
Balanserat blodsocker en bra start på dagen, Sofia Dahlgren, medicinsk kock samt certifierad näringsterapeut 

Nr 3. Stress & Näringsbrister
Citronsyra – syra utan citron?, Pia Andrea, skribent 
Rustad för stress, Nina Törmark, journalist 
Bör du använda magnesiumtillskott? Sylvia Oppenheim, skribent och grundare av Hormoni 
Triage-teorin – överlevnad idag framför överlevnad i morgon, Lina Åhlén, Bachelor of science, nutritional science 
Ett bra stöd vid stressrelaterad näringsbrist: Maca, Sofia Dahlgren, medicinsk kock samt certifierad näringsterapeut 
Sambandet mellan B-vitaminer och stress, Mikaela Bjerring, hälsoskribent och näringsterapeut

Nr 2. Mikrobiomet 
Därför bör du enbart äta vildfångad lax från rena vatten, Pia Andrea, skribent 
Var rädd om dina skyddsbakterier, Stig Bengmark, professor emeritus 
Bakterier är våra vänner, Nina Törmark, journalist 
Att leva i symbios med våra bakterier, Annika Gustafsson, boende på landet 
Ändra din kost, ändra din mikrobiota, Sofia Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock 
Kan traditionellt tillverkad ost förbättra tarmfloran?, Tim Spector, professor i genetik

Nr 1. Härta och kärl
Oregano – superkrydda med fantastiska egenskaper, Peter Anskrin, skribent 
Kolesterol – vän eller fiende? Ralf Sundberg, docent, leg läkare 
Kväveoxid – skydd mot hjärt- och kärlsjukdom, Olle Haglund, medicine doktor 
Pang på rödbetan, Nina Törmark, journalist 
Kost mot åderförkalkning, Sofia Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock 
Arteriografi, Per-Arne Öckerman, professor emeritus Vitamin E, Ulla Robertsson, journalist

2016

Nr 6. Lymfsystemet
Stora effekter av yrba-te, Stig Bengmark, professor emeritus 
Lymfsystemets roll i kroppen, Patrick Wahlberg, skribent 
Hjärnans koppling till lymfsystemet, Pia Andrea, skribent 
Stöd kroppens eliminering av avfallsprodukter, Sofia Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock 
Bättre immunterapi med en frisk tarmflora, Helene Sandström, vetenskapsjournalist

Nr 5. Cancer
Sulforafan mot cancer, Michael Greger, läkare
Jod och bröstcancer, Sylvia Oppenheim, skribent
Kosten som motverkar cancer, Sofia Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock
Skapa en dålig miljö för cancertillväxt, Pia Andrea, hälsoskribent
Inget rosa skimmer runt det rosa bandet, Amanda Majava, hälsoskribent

Nr 4. Näring och träning
Smör från gräsätande kor nyttigaste fettet? Peter Anskrin, skribent 
Minska ditt kroppsfett och öka muskelmassan samtidigt, Jonas Bergqvist, sjukgymnast och personlig tränare 
Rörelse och näring – öka din energiproduktion med rätt näring, Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare 
Kost för prestation, Martin Brunnberg, nutritionist 
Ger solens strålar oss hudcancer? Amanda Majava, hälsoskribent

Nr 3. Övervikt
Svarta sesamfrön – hälsobringande och näringsrika, Pia Andrea, hälsoskribent
Vikten av rätt bakterier, Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Hormonstörande ämnen programmerar oss till övervikt och diabetes, Nina Törmark, journalist
Kickstarta din metabolism, Sofia Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock
Valde bort socker – gick ner i vikt och fick hälsan åter, Åsa Holmgren, personlig assistent

Nr 2. BlodsockretKryddors positiva effekter, Anna Tillberg, näringsterapeut
Lev längre balansera ditt blodsocker, Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare
Balansera ditt blodsocker och ge dig själv en chans att blomstra, Sofia Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock
Sött, sötare, sjukt, Helens Sandström, vetenskapsjournalist
Normala blodsockernivåer länkat till minnesförlust, Pia Andrea, hälsoskribent

Nr 1. Huden och detox
Du blir vad du äter, eller du blir vad din kropp tar upp, Anna Tillberg, näringsterapeut Huden – skönhet kommer från insidan, Lina Åhlén, BSc Nutritional Science samt näringsskribent 
Mat för vacker och glänsande hud, Sofia Dahlgren, näringsterapeut och medicinsk kock 
Detoxa huden från syntetiska kemikalier, Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog 
Miljöföroreningar – det största hälsohotet, Helene Sandström, vetenskapsjournalist

2015

Nr 6. Ångest
Sambandet mellan ångest och hormoner av Syliva Oppenheim, hälsoskribent
Teanintillskott för bättre avslappning och hälsa av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare och naturläkare
Risk för bipolär sjukdom med SSRI-preparat av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Litium och mentalt välmående av Pehr-Johan Fager, författare och fil kand i kemi och biologi
Njut av en måltid som ger näring till ditt nervsystem av Sofia Dahlgren, medicinsk kock, Certifierad Näringsterapeut på College of Naturopathic Medicine (CNM), London.
Dämpa panikångest med hållbara metoder av Pia Andrea, frilansskribent
Honung – dunderkur eller sockerfälla? Del 3 av Anna Tillberg, näringsterapeut 

Nr 5. Magnesium
Magnesium livsviktigt grundämne – krävs för vår energi av Sylvia Oppenheim, hälsoskribent
Magnesiumbrist – en bidragande orsak vid flera psykiatriska besvär av Nina Törmark, journalist
Magnesiumbrist vanligt i västvärlden av Ulla Robertsson
Den intuitiva dieten, Helene Sandström av vetenskapsjournalist
Slappna av och njut av en magnesiumrik smoothie av Sofa Dahlgren, certifierad näringsterapeut och medicinsk kock
Ekologisk mat som läkning och skälvterapi av Elisabeth von Essen, fil.dr.
Honung – dunderkur eller sockerfälla? av Anna Tillberg, näringsterapeut

Nr 4. Fluor
Fluor i tandvården ett välkänt cellgift av Jan Sällström, , F.Dr., Docent i experimentell patologi
Fluor blir allt mer ifrågasatt – samtidigt görs försök där fluor tillsätts i mjölk av Nina Törmark, journalist
Fiberrik sommargröt som stödjer utsöndring och eliminering av östrogen av Sofia Dahlgren, medicinsk kock, studerande till Certifierad Näringsterapeut på College of Naturopathic Medicine (CNM), London
Endometrios – en folksjukdom med stor okunskap av Sylvia Oppenheim, hälsoskribent
Gör din egen hälsosamma tandkräm av Ulla Robertsson
Honung – dunderkur eller sockerfälla? Av Anna Tillberg, näringsterapeut

Nr 3. Gluten
Glutenintolerans – stort mörkertal hos befolkningen av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Gluten, matsmältning och tarmdysbios – analyser och diagnostik av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare, naturmedicinare
Måltid som gynnar läkning av tarmen av Sofia Dahlgren, medicinsk kock, studerande till Certifierad Näringsterapeut på College of Naturopathic Medicine (CNM), London
Celiaki och glutenintolerans bör diagnostiseras av Nina Törmark, journalist
Kombucha – en tusenårig välgörande dryck av Anna Tillberg, näringsmedicinare

Nr 2. Probiotika
De spännande probiotiska bakterierna av Olle Haglund medicine doktor
Tarmfloran påverkar dina gener av Yvonne Wettergren, docent i molekylär medicin
Vad är jordbaserad probiotika? Av Sylvia Oppenheim, hälsoskribent
Dra ner på sockret och håll dig frisk av Nina Törmark, journalist
Livsstil och matvanor avgör din framtida hälsa av Stig Bengmark, professor emeritus samt professor Londons Universitet
Avokado – en ovanligt nyttig frukt av Karin Johansson, skribent

Nr 1. Inflammation

Kronisk inflammation – sjukdomars moder av Stig Bengmark, professor emeritus
Undvik kronisk inflammation med rätt livsstil av Katharina Hedström, vetenskapsjournalist
Välj antiinflammatoriska mediciner från naturen av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Klinisk depression och dess koppling till inflammation av Nina Bailey, BSc, MSc, PhD ANutr
Munhålan speglar inflammation i kroppen av Helene Sandström, vetenskapsjournalist
Kaffets hälsofördelar av Anna Tillberg, näringsmedicinare

2014

Nr 6. Blodtrycket
Lättare tryck naturligt av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Strategier för att förebygga högt blodtryck av Joseph Mercola, läkare
Ta D-vitamin för dina kärl och ditt blodtryck av Joseph Mercola, läkare
Behöver vissa öka sitt saltintag? av Ulf Ljungblad, cirkulationsfysiolog, med. dr
Ljus sänker blodtrycket av Sylvia Oppenheim, författare
Kaffe – föryngringskur för hjärnan? av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

Nr 5. Männens sjukdomar
Naturliga strategier som gynnar mäns fertilitet av Karin Johansson
Hälsofördelarna med att äta inälvsmat av Joseph Mercola, läkare
Pumpafröolja – hjälp mot mäns skallighet av Karin Johansson
Funktionsmedicinsk konferens – nu bevisat att mat är medicin av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Bättre hörsel med näring av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Kaffe – vän eller fiende? av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

Nr 4. Åldrandet
Behovet av effektiv detox för ett friskt åldrande av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare och författare
Sakta ner åldrandet med hormoner av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Okinawa – ungdomens källa av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Hur mat kan skydda dig mot Alzheimers av Joseph Mercola, läkare
Gurkmeja kan motverka demens av Sayer Ji, utbildare, författare och grundare av GreenMedInfo.com

Nr 3. Miljögifter i vår vardag
Stor exponering av hälsofarliga kemikalier och plaster i hemmen av Karin Johansson
Läkemedlens påverkan på oss och vår miljö av Åke Wennmalm, professor och fd miljödirektör i Stockholms läns landsting
Armbryterska med stort engagemang för miljön av Heidi Andersson
Hormonbalans, xenobiotika och framtida generationer av John Lee, med. dr. och Virgina Hopkins
Blommor och bekämpningsmedel – döden i buketten av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Vi sätter fokus på kanelen! av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut

Nr 2. Fasta
Fasta bäst med motion och lågkolhydratkost av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Kort- eller långtidsfasta – vilket är att föredra? av Emese Gerentser, medicinsk journa.list
Fastekur för längre liv av Henrik Ennart, journalist
De vanligaste myterna om fasta och diet av Martin Berkhan, näringskonsult
Måste vi äta hela tiden? av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

Nr 1. Sömn
Sömnlöshet en epidemi av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Melatonin – hormonet som styr sömnen av Sylvia Oppenheim, författare
Stress, sömn och sömnmedel av Anna Dahlman, journalist
Glutation – cellens viktigaste försvarare av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare och författare
Den onödiga sömnen? av Karin Johannisson, professor idé och lärdomshistoria
Mat för bättre sömn av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

2013

Nr 6. Barnlöshet
En högtekonolgisk hormonmaskin av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Bättre förutsättningar för graviditet med hjälp av näring av Lina Åhlén, BSc Nutritional Science
Utsatt redan från födseln av Anders Friström, journalist Naturskyddsföreningen
Barnlöshet och sorgbearbetning av Susanne Nilsson, kursledare Svenska institutet för sorgbearbetning
Histaminintolerans av Ulf Bengtsson, med. dr. och docent Sahlgrenska akademin
Kokosolja – fett med hög hälsostatus av Göran Petersson, biträdande professor i kemisk miljövetenskap Chalmers

Nr 5. Näring och kroppsterapier
Manuella terapier – vad ska man välja? av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Att lära med kroppen och frigöra sin förmåga av Christina Schön-Ohlsson, med. dr. universitetslektor och legitimerad sjukgymnast
Hårmineralanalys och behandling av muskelbesvär av Sture Thorngren, näringsterapeut och certifierad massageterapeut
Metylering – en nyckel till god hälsa av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare och författare
Yoga – vägen till bättre hälsa och inre ro av Anna Dahlman, journalist
Grönkål – den bortglömda supermaten av Sayer Ji, utbildare, författare och grundare av GreenMedInfo.com

Nr 4. Barnsjukdomar
Näringsmedicinsk behandling av barnsjukdomar av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Enkla tips som stärker barnets immunförsvar av Cindy Stoa, sjuksköterska, näringsterapeut och idrottsmassör
Mat för friskare och starkare barn av Gunnila Blomberg, friskvårdskonsult och beteendevetare
Vitaminer och mineraler ökar barnens intelligens av Magnus Nylander, med. dr., legitimerad tandläkare
Polio och likheterna med skador från DDT av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Amning och framtida hjärt-lunghälsa av Patrick Wahlberg, ekonom och hälsobloggare
När glutenfritt inte löser problemen av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

Nr 3. Epilepsi
Kost och näringsterapi vid epilepsi av Lina Åhlén, BSc Nutritional Science
Integrativ medicin mot epilepsi av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Frisörer och deras kunder utsätts för farliga kemikalier av Ia Röhl
Zink effektivt vid prostataförstoring och cancer av Per I. Adolfsson, med. dr.
Svensk komplementär medicinare gör succé i USA av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Varför alla mår bra av att låta bli vete av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

Nr 2. pH
Stick din gamla surdeg! av Ragnar Rylander, professor i miljömedicin
Syra-basbalansens roll vid avgiftning och kronisk sjukdom av Deanna M. Minich, klinisk nutrionist, Jeffrey S. Bland, biokemist och näringsforskare
Dålig andning försämrar kroppens pH-balans av Lina Åhlén, BSc Nutritional Science
pH-manipulering kan bota cancer av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Varför alla mår bra av att låta bli vete av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

Nr 1. Epigenetik
Kost och livsstil kan gå i arv av Lina Åhlén, BSc Nutritional Science
Epigenetiken lär oss att leva rätt av Jack Kruse, med. dr.
Livsstilsfaktorer som bromsar åldrandet av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare och författare
Cancer är ingen genetisk sjukdom av Helene Sandström, vetenskapsjournalist och certifierad näringsterapeut
Varför alla mår bra av att låta bli vete av Anna Tillberg, certifierad näringsterapeut

2012
Nr 6. FytokemikalierNr 5. TKM och näring
Nr 4. Matsmältningen 
Nr 3. OdlingNr 2. Hjärt- kärlhälsaNr 1. Bakterier

2011
Nr 6. Ögonsjukdomar
Nr 5. MSM
Nr 4. B-vitaminer 
Nr 3. Smärta
Nr 2. Matintoleranser
Nr 1. Depression

2010
Nr 6. Binjurarna 
Nr 5. Massage och näring 
Nr 4. Hudsjukdomar
Nr 3. Alzheimers
Nr 2. Medicinsk geologi
Nr 1. Kvinnors hälsa

2009
Nr 6. Superfood 
Nr 5. Njurarna
Nr 4. Ayurveda
Nr 3. Antioxidanter
Nr 2. Parkinsons
Nr 1. Kolesterol och alternativ till statiner

2008
Nr 6. Levern
Nr 5. Proteiner
Nr 4. Vaccinationer
Nr 3. Cancer
Nr 2. Fettlösliga vitaminer
Nr 1. Dags att välja framtid

2007
Nr 6. Graviditet
Nr 5. Levande föda och annan kosthållning
Nr 4. Autoimmuna sjukdomar
Nr 3. Sömn
Nr 2. Träning och näring
Nr 1. Psykiska sjukdomar

2006
Nr 6. Läkemedelsbiverkningar
Nr 5. Energimedicin
Nr 4. BeroendesjukdomarNr 3. Sköldkörteln
Nr 2. Miljögifter
Nr 1. Adaptogener 

2005
Nr 6. Migrän
Nr 5. Ämnesomsättningen
Nr 4. ADHD 
Nr 3. Reumatism
Nr 2. EU och kosttillskottsdirektivet
Nr 1. Huden

2004 
Nr 6. Utbrändhet
Nr 5. Barn och ungdomar – hälsa och vikt
Nr 4. Aloe Vera 
Nr 3. Hjärta, kärl och cirkulationen 
Nr 2. Ekologisk odling och KRAV-märkt mat 
Nr 1. Förkylning och vaccinationer 

2003
Nr 6. Prostata o urinvägsbesvär 
Nr 5. Kaffe och läskedrycker och dess påverkan på vår hälsa 
Nr 4. Inflammatoriska tarmsjukdomar 
Nr 3. Co-enzym Q 10 
Nr 2. Sojaprotein För- och nackdelar 
Nr 1. Livets Vatten

2002
Nr 6. Viktminskning
Nr 5. Sambandet margarin och sjukdomar
Nr 4. Näring och Mentala hälsan 
Nr 3. Näring och Munhålan  
Nr 2. Magnetterapi 
Nr 1. Enzymer

2001
Nr 6. EDTA-kelering och hjärt- och kärlsjukdomar 
Nr 5. Hormoner 
Nr 4. Aspartam och andra tillsatser 
Nr 3. Fettsyror och hälsa
Nr 2. Klimakteriet 
Nr 1. Kost och cancer 

2000
Nr 6. Barn och hälsa  
Nr 5. Ledbesvär och glukosamin 
Nr 4. Elöverkänslighet 
Nr 3. Fetma och övervikt 
Nr 2. Benskörhet + mjölkartikel 
Nr 1. Candidaproblematiken 

1999
Nr 6. Stress  
Nr 5. Genmanipulerad mat 
Nr 4. Tänder och hälsa 
Nr 3. Mag-tarmproblematiken 
Nr 2. Immunförsvaret  
Nr 1. Oro, ångest, depression 

1998
Nr 6. Ätstörningar 
Nr 5. Diabetes 
Nr 4. Fibromyalgi & kronisk trötthetssyndrom 
Nr 3. Neurologiska sjukdomar 
Nr 2. Ofrivillig barnlöshet 
Nr 1. Dyslexi och hyperaktiva barn 

1997
Nr 6. Avgiftning 
Nr 5. Astma & allergi
Nr 4. Mag- & tarmproblem 
Nr 3. Cancersjukdomar 
Nr 2. Kvinnosjukdomar 
Nr 1. Funktionell medicin 

1996
Nr 6. 40 hot – 40 bot 
Nr 5. Hjärt-kärlsjukdomar 
Nr 4. Hjärt-kärlsjukdomar 
Nr 3. Vaccinationer 
Nr 2. Virus-infektioner 
Nr 1. Alternativ-kontra skolmedicin