Barn får mindre besvär av astmasymtom med intag av omega 3 fettsyror.
En ny studie visar att barn med högre intag av den antiinflammatoriska fettsyran omega 3 hade mindre allvarliga symtom på astma när de utsattes för kända luftburna astmatriggers.
Barn med högre intag av omega 6-fettsyror, som driver på inflammation, hade värre och allvarligare symtom samt högre nivåer av en typ av vita blodkroppar som förknippas med inflammation, neutrofiler. Omega 3-fettsyror finns bland annat i fet fisk och vissa nötter. Omega 6-fettsyror finns i vegetabiliska oljor och vissa nötter och frön. I denna observationstudie deltog 135 barn i åldrarna 5–12 år med astma.
I en annan studie tittade forskarna på kopplingen mellan intag av fisk, som innehåller mycket av de antiinflammatoriska omega 3-fettsyrorna, intag av omega 6-fettsyror och astma. 642 personer deltog i studien. Forskarna fann att ett högt intag av den typ av omega 3 som finns i fisk minskade risken för astma och astmaliknande symtom med 62 procent. Samtidigt fann man att ett högt intag av omega 6-fettsyror från vegetabiliska oljor ökade risken med 67 procent. En av forskarna förklarar att bevisen för att de inflammatoriska omega 6-fettsyrorna triggar astma är starkare än att omega 3-fettsyrorna skyddar.
Källa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, mars 2019 och International Journal of Environmental Research and Public Health, mars 2019
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190329075925.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190319100746.htm