Artiklar

Intag av fettsyror påverkar astmasymtom

20 apr, 2020 | Kost, Näring

Barn får mindre besvär av astmasymtom med intag av omega 3 fettsyror.

En ny studie visar att barn med högre intag av den antiinflammatoriska fettsyran omega 3 hade mindre allvarliga symtom på astma när de utsattes för kända luftburna astmatriggers.

BarnAstma.jpg

Barn med högre intag av omega 6-fettsyror, som driver på inflammation, hade värre och allvarligare symtom samt högre nivåer av en typ av vita blodkroppar som förknippas med inflammation, neutrofiler. Omega 3-fettsyror finns bland annat i fet fisk och vissa nötter. Omega 6-fettsyror finns i vegetabiliska oljor och vissa nötter och frön. I denna observationstudie deltog 135 barn i åldrarna 5–12 år med astma.

I en annan studie tittade forskarna på kopplingen mellan intag av fisk, som innehåller mycket av de antiinflammatoriska omega 3-fettsyrorna, intag av omega 6-fettsyror och astma. 642 personer deltog i studien. Forskarna fann att ett högt intag av den typ av omega 3 som finns i fisk minskade risken för astma och astmaliknande symtom med 62 procent. Samtidigt fann man att ett högt intag av omega 6-fettsyror från vegetabiliska oljor ökade risken med 67 procent. En av forskarna förklarar att bevisen för att de inflammatoriska omega 6-fettsyrorna triggar astma är starkare än att omega 3-fettsyrorna skyddar.

Källa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, mars 2019 och International Journal of Environmental Research and Public Health, mars 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190329075925.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190319100746.htm

Fler artiklar på samma tema:

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

Skapade högre nivåer av butyrat, en fettsyra med hälsosamma effekter I en japansk studie undersökte man förhållandet mellan tarmbakterier och B1-vitamin även kallad tiamin. Forskarna tog avföringsprover på 257 studiedeltagare och studerade näringsinnehållet i deras...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...