Artiklar

Höga nivåer av omega-3-fettsyror i blodet minskar risken att dö i förtid

19 jan, 2022 | Kost

Grönländska inuiter har nästan ingen förekomst av hjärt-kärlsjukdom

Redan på 1980-talet upptäckte forskare att grönländska inuiter – vars kost var rik på fet fisk och skaldjur – hade mycket omega-3-fettsyror i blodet och nästan ingen förekomst av hjärt-kärlsjukdom. Flera studier har gjorts där man undersökt kopplingen till intag av mat med mycket omega-3, men resultaten har varierat. En av anledningarna till det är att man i dessa studier har använt sig av uppgifter från självrapporterat kostintag, och den typen av data är inte helt och hållet tillförlitlig.

En metaanalys av studier där man istället använt sig av uppmätta blodkoncentrationer av omega-3, som är mer tillförlitliga data, visade att höga nivåer av omega-3 i blodet minskade risken att dö i förtid med så mycket som 17 procent medan risken att dö av hjärt-kärlsjukdom minskade med hela 21 procent.

Källa: Nature Communications, april 2021

https://www.nature.com/articles/s41467-021-22370-2

Fler artiklar på samma tema:

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...